Aftrap bloembollenplantseizoen in Limburg

  Op landgoed Terworm in Heerlen is woensdag de nationale aftrap van het bloembollenplantseizoen gegeven dat tot eind december duurt. In de Rococotuin van het kasteel is een ‘bourgondisch’ ontwerp ingeplant: een grote wijnfles met wijnglas ingelegd met duizenden tulpenbollen. Het mozaïek zal vanaf half april bloeien.

  Een grote wijnfles met wijnglas wordt ingelegd met duizenden tulpenbollen. Het mozaïek zal vanaf half april bloeien. Foto’s: KAVB/VidiPhoto

  Elders op het landgoed zijn door medewerkers van JUB Holland en hovenier Hans Linders zo’n 60.000 bloembollen geplant, zowel machinaal als met de hand. Onder meer langs een populaire wandel- en fietsroute gaan sneeuwklokjes, krokussen, sterhyacinten, blauwe druifjes, narcissen, tulpen en sieruien de grond in. Vanaf februari zullen de eerste bloembollen tot bloei komen, de laatste bloeien tot eind juni.

  Biodiversiteit

  Doel is om behalve de lenteuitstraling van het landgoed, de biodiversiteit en het voedselaanbod voor vlinders en bijen te vergroten. Bestuivers zijn van essentieel belang voor de lokale voedselproductie. Op landgoed Terworm maakt men onder meer appelsap, honing en appelstroop.

  In Limburg wordt door 110 bollenbedrijven op ruim 1.200 hectare geteeld. Het betreft vooral zomerbloeiende bolgewassen als dahlia, lelie en gladiool. De weersomstandigheden in Limburg, met name de temperatuur, zijn in vergelijking met de rest van Nederland net iets beter waardoor een gezonde teelt mogelijk is. Behalve zomerbloeiende bolgewassen worden ook lentebloeiers als krokussen en narcissen geteeld.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties