Afvalverwerking

  Meteen nadat Kassa is afgelopen pak ik mijn spullen bij elkaar en vertrek naar de sporthal. Het is tijd voor zaalvoetbal. Het luie zweet eruit. Onderweg kom ik ze alweer tegen. Plastic zakken met afval, opgehangen aan een lantarenpaal. Op zaterdagavond! De wereld is gek geworden. En het lijkt wel of niemand het door heeft.

  Eerder in de week vulde ik zoals gewoonlijk de MPS-gegevens in. Bij het item Afvalmanagement, doe maar duur, hoefde ik niks te wijzigen. Organisch afval wordt verantwoord afgevoerd. Verdwijnt gewoon in de kasgrond. En papier en karton gaat naar het goede doel. Wordt kunststof en plastic afval verantwoord verwerkt slash afgevoerd? Daar staat al sinds jaar en dag een NEE ingevuld. Maar waarom eigenlijk?

  Want in het programma Kassa ging het over afvalverwerking. Over Diftar, een manier van betalen per hoeveelheid afval per huishouden. En daarin kwam ook aan de orde hoe onzinnig het feitelijk is dat we ons restafval aan de bron, dus thuis, scheiden. Er zijn tegenwoordig machines die alle verschillende onderdelen perfect van elkaar (onder)scheiden. Wat lopen wij dan nog te tobben?

  Want moeilijk doen is het. Wij hebben twee grote containers achter het huis staan. Een voor GFT en een voor restafval. En bij de achterdeur staat nu sinds een jaar een zinken vuilnisbak met een speciale kunststof zak erin. Die was in het begin alleen voor de plastic verpakkingen van ons huishouden, maar sinds een paar maanden mag de hele PMD-rotzooi daarin. Plastic, metaal en drankkartons. Met een beetje gezin schiet dat elke dag lekker op. Wat er dan nog in de megagrote restafvalbak gaat? Chipszakken. Nog een geluk dat ze daar bij ons wel pap van lusten, anders was het de moeite niet.

  En dus rijden er gezellig elke week verschillende vuilnisophaalauto’s door de straten van Lansingerland. Goed voor het milieu. Gek zijn we. Het wordt tijd dat we wakker worden. Alle restafval weer in één bak. Een machine het scheidingswerk laten doen. Ik vul alvast een JA in bij MPS.

  Kees van Egmond

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Wim Opstal
  Wim Opstal
  6 jaren geleden

  Gloeiend mee eens