Alsnog handelsakkoord tussen Kenia en EU

Dinsdagavond is er alsnog een handelsakkoord bereikt tussen de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (EAC) en de Europese Unie. Het duurt nog wel minimaal twee maanden voordat Keniaanse bloemen belastingvrij de EU binnen mogen.

„Een grote opluchting”, zegt Jane Ngige, directeur van de Kenya Flower Council. „Het uitblijven van een akkoord zou uiteindelijk desastreus zijn uitgepakt voor de bloemensector in Kenia.”

Beide partijen werden het uiteindelijk eens na twee dagen van onderhandelingen in Brussel. Het akkoord, officieel Economic Partnership Agreement (EPA) geheten, betekent dat de importbelasting van 5 tot 8,5% die Keniaanse exporteurs van bloemen, groenten en fruit naar de EU sinds 1 oktober moeten betalen, mogelijk later dit jaar zal worden geschrapt.

Christophe De Vroey, de EU vertegenwoordiger in Kenia, liet eerder doorschemeren dat na het bereiken van de EPA het nog zeker twee maanden zal duren voordat het verdrag geratificeerd is en de invoerheffing geschrapt kan worden.

De tuinbouwsector reageert verheugd op het bereikte akkoord, daar gevreesd werd dat de nieuwe EU-belasting uiteindelijk veel bedrijven de kop zou kosten en zeker 150.000 mensen hierdoor hun baan zouden verliezen. Volgens schattingen kost de heffing de sector maandelijks zo’n € 10 miljoen. Bloementelers hadden al gedreigd hun productie en exportkanalen naar buurlanden te verplaatsen.

Omdat van de leden van de EAC (Kenia, Tanzania, Uganda, Rwanda en Burundi) alleen Kenia niet de status van minder ontwikkeld land heeft, werden alleen exporteurs uit die landen verplicht de nieuwe invoerheffing te betalen.

Grote druk van telers
Sinds 1 oktober vallen Keniaanse exportproducten onder het zogeheten Generalised System of Preferences (GSP), na eerder tot de belasting- en quota-vrije categorie Market Access Regulations (MAR) te hebben behoord. DE MAR bleef voorbehouden aan landen die wel een EPA hadden getekend. De Oost-Afrikaanse Gemeenschap is het laatste handelsblok in de wereld dat het eens wordt met Brussel over de import en export van goederen.

Volgens een verklaring van het Keniaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ging het de afgelopen dagen in Brussel nog over drie kwesties: uitvoerbelasting en exportsubsidies en de eis dat EAC-landen die handel drijven met de EU de mensenrechten respecteren.

„Doordat de onderhandelingen nu met succes zijn afgerond kan gelukkig weer belastingvrij naar de EU worden uitgevoerd”, aldus het ministerie.

Bloementelers hebben in het zicht van de deadline van 1 oktober de afgelopen maanden grote druk uitgeoefend op hun belangenvereniging de Kenya Flower Council, om de Keniaanse regering tot daadkracht te bewegen. „Terecht”, zegt Jane Ngige. „Het was onze taak om als lobbygroep heel veel gesprekken te voeren met betrokken instanties. Dat heeft mij slapeloze nachten gekost. Gelukkig is er nu een akkoord, waardoor de sector de toekomst vol vertrouwen tegemoet kan zien.”