Amerika zet Europa onder druk om Russisch gas

Prijzen van het gas zijn de afgelopen week redelijk gelijk gebleven. Er is voldoende gas voorradig en vooralsnog produceren de Noorse en Russische velden voldoende, ook al geven de cijfers aan dat er de afgelopen periode minder Russisch gas deze kant op gestuurd is. De daggasprijs gaf een ander beeld en steeg de afgelopen week met een 0,5 ct/m³. Waarschijnlijk is de bodem bereikt en beweegt de prijs zich weer wat naar boven.

De Russische gasreus Gazprom boekte in het eerste kwartaal van dit jaar een nettoverlies, voornamelijk als gevolg van lagere prijzen en vraag in Europa, en de concurrentie van een royaal aanbod van LNG.

VS-minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken zet Europa onder druk. De Amerikanen willen graag hun overvloed aan schaliegas per schip naar Europa exporteren. De Russen zien liever hun gas Europa in stromen, onder andere via de omstreden Nord Stream II. De uitspraak ’stap eruit, nu het nog kan’ zal zeker niet zonder gevolgen blijven. De Amerikaanse regering plaatst de bouw van de leidingen nu onder de werking van een sanctiewet uit 2017. Bij de bouw en financiering zijn tal van Westerse bedrijven betrokken.

Tegenwind voor zonnepanelen
De weersverwachtingen beïnvloeden de prijs van de daghandel opwaarts omdat de opwek van elektra door zon- en windinstallaties aanzienlijk minder is dan voorgaande weken op een enkele dag daargelaten. Ook is de economie zo onderhand steeds verder tot leven gekomen waardoor de vraag naar elektra ook is toegenomen. Voor de lange termijnprijzen zijn er weer andere onderliggende facturen die de laatste tijd vat hebben gekregen op de koers. De opwaartse stijging werd veroorzaakt door de stijgende prijs van de CO2-emissierechten, deze zijn de laatste weken naar oude niveaus gestegen tot zelfs een moment van boven de €30 per ton. Aan het einde van verleden week kwam er een einde aan de stijging en daalde de koers met circa €3 per ton waarna de elektra koers met een tiende daalde.

Liander heeft te kennen gegeven dat er in steeds meer plaatsen in hun verzorgingsgebied problemen zijn met de teruglevering van elektra. Congestie bood in veel gevallen een oplossing maar in steeds meer gebieden is ook dit niet meer toereikend. Voor eigenaren van zonne-installaties zit er in steeds meer gevallen niets anders op dan wachten op verzwaring van het net waardoor de opmars van nieuwe energiebronnen mogelijk vertraagd wordt. Een andere mogelijkheid is om het overschot op locatie gelijk om te zetten in waterstof, maar hiervoor zouden de kosten op dit moment nog te hoog zijn.

OPEC+ vermindert de vermindering
De olieprijzen stegen afgelopen woensdag met meer dan 2%, gesteund door een scherpe daling van de Amerikaanse ruwe olie voorraden. De voorraad was in Amerika teruggelopen met meer dan 7 miljoen ruwe vaten olie en dit was significant meer dan de door analisten verwachte vermindering van 2 miljoen vaten.

De energieminister van Saudi-Arabië heeft aangegeven dat OPEC+ naar een volgende fase in het productieakkoord kan gaan, doordat de vraag naar olie blijft aantrekken nu meer landen uit een lockdown komen. Naar verwachting zal de groep de productiebeperkingen gaan verminderen naarmate de vraag naar olie zich herstelt. De OPEC+ zal 2 miljoen vaten olieproductie per dag herstellen van de 9,7 miljoen vaten per dag die ze in mei, juni en juli had verlaagd. De VS produceren nu  1,4 miljoen vaten per dag minder. Uit een maandrapport van de OPEC blijkt dat het oliekartel verwacht dat de vraag naar olie wereldwijd dit jaar minder daalt dan eerder voorzien was.

De Russische minister van energie, Alexander Novak, heeft een zeer positieve blik op de komende maand. Hij geeft aan dat de vraag naar olie aanzienlijk zal herstellen en nog maar 10% verwijderd zal zijn van de vraag voor de pandemie van het coronavirus.

Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

Foto: Shutterstock
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties