Ammerlaan levert als eerste tuinder aardwarmte aan bestaande woningen

Potplantenkwekerij Ammerlaan The Green Innovator in Pijnacker gaat als eerste glastuinbouwbedrijf in Nederland aardwarmte leveren aan bestaande woningen. De aanleg van het 2,8 km lange leidingennetwerk is onlangs afgerond. „We hopen nog deze maand met de warmtelevering te kunnen starten, het officiële moment is echter op 1 januari 2016”, aldus Leon Ammerlaan.

De potplantenkwekerij gaat aardwarmte leveren aan zes bestaande flats van woningcorporatie Rondom Wonen in de nabijgelegen woonwijk Pijnacker-Noord. De flats bieden ruimte aan 470 huurappartementen. De woningen gaan warmte afnemen van 65ºC, een temperatuur die lager ligt dan het water in de huidige HR ketels. Om de woningen goed te kunnen verwarmen, worden de radiatoren vervangen door laagtemperatuur radiatoren met een groter warmteafgiftevermogen. De HR ketels blijven als back-up in de ketelhuizen van de flats staan, zodat die kunnen worden ingezet in geval van calamiteiten.

De apartementen zijn niet de enige warmteafnemers van Ammerlaan. Toen het bedrijf in 2010 aan aardwarmtewinning begon, bleek de capaciteit van de aardwarmtebron hoger te zijn dan de warmtebehoefte van de kwekerij. Daarom werd in de drie daarop volgende jaren een uitgebreid warmtedistributienetwerk aanlegd zodat warmte aan derden kon worden geleverd.

Momenteel heeft Ammerlaan tien warmteafnemers: zwembad De Viergang, scholencomplex Stanislas College, sporthal De Viergang, fitnesscentrum De Viergang en de potplantenkwekers Ripplants, Best Bromelia (twee locaties), Postplant, parikakwekerij Johan Janssen en komkommerkwekerij Kees Henriksen.