Anders

We laten de draaimolen links liggen, nemen de rotonde rechtsaf en na de bocht naar links zien we ze staan.

We laten de draaimolen links liggen, nemen de rotonde rechtsaf en na de bocht naar links zien we ze staan. Twee verkeersregelaars in fel oranje, diep weggedoken in de kraag. ’Ja,’ grapt een van ons, ’en wij maar denken dat wij het hebben gemaakt…’

Bij alles wat ik tegenwoordig doe schiet het door mij heen: Hoe zou Steve Jobs dit gedaan hebben? Ik zit op driekwart van zijn biografie en kennelijk maakt het indruk. Hoe vasthoudend hij kon zijn. Eigenwijs. Perfectionistisch. Maar ook wat voor een ongelooflijke hork in de omgang met anderen en dan in het bijzonder zijn werknemers. ’Wat is dit? Dit is troep. En je weet het zelf! Maak het maar anders.’

Een van zijn stelregels was dat het niet draaide om zoveel mogelijk winst maar om het maken van het perfecte product. Een apparaat van Apple moest af zijn. Gebruikers kregen ook niet de mogelijkheid om er zelf aan te sleutelen. Dat was ook niet nodig. Iets wat volmaakt is wijzig je niet. Dat doet Apple wel met de opvolger. Nóg weer beter. Think different.

Ik vind het niet vreemd dat veel ondernemers een voorbeeld nemen aan Steve Jobs. Als er iemand de wereld veranderd heeft, dan hij wel. Aanhangers van de evolutietheorie zien bij hem de volgende stap van het proces dat door Darwin werd beschreven. De mens die eerst aapachtig op handen en voeten liep, zich langzaam oprichtend tot de homo erectus en nu, met dank aan de iPhone, turend op een schermpje in zijn hand. Of de wereld er ook beter van wordt is even de vraag, maar goed. Het gebeurt.

Op de FloraHolland Trade Fair zie je hoe ook de tuinbouw verandert. Misschien wel aangestoken door mensen als Jobs probeert elke kweker het net iets anders te doen dan de ander. Een papieren hoes als teken van duurzaamheid. Een kleuriger potje. De phalaenopsis linksom gedraaid in plaats van rechtsom. Lelies per bloem in cadeauverpakking. En alles om gezien te worden.

Verander je daarmee de wereld? Nou nee. We hebben het over bloemen en planten hè. De Beste Bloemstylist van Nederland trekt lang niet zoveel kijkers als Heel Holland Bakt. Dat houdt ons bescheiden. Maar denk dan maar aan die verkeersregelaars. Ook al hebben ze geen topfunctie, je wilt toch echt niet zonder.