Anexo start ’thermal smart grid’ bij Trias Westland

Bij Trias Westland is het eerste slimme netwerk live gegaan waarmee klanten onderling aardwarmte kunnen verhandelen. Door webapplicaties te combineren met real-time meet & regeltechnieken in het warmtenetwerk van Trias Westland heeft Anexo – gelieerd aan Juva – een werkend slim netwerk opgeleverd, dat automatisch beschikbaar is voor alle afnemers van Trias Westland als ’part of the deal’.

Met de webapplicatie E-Web Geo wordt het mogelijk een aardwarmtebron te optimaliseren door de aardwarmte te verhandelen tussen de afnemers. Zo worden vraag en aanbod op elkaar af gestemd en wordt voorkomen dat er te veel warmte terug de bron in verdwijnt of juist dat er te weinig is. E-Web Geo biedt een online handelsplatform, waarmee de klant warmte kan verkopen als hij het niet nodig heeft en kan bijkopen als hij meer nodig heeft. Direct na het opleveren van de handelsfunctionaliteiten hadden de eerste deelnemers elkaar al gevonden en werd de warmte door de regelbesturing op de juiste plaats afgeleverd.

Deze optimalisering van de energiehuishouding per deelnemer betekent niet alleen een betere warmteverdeling, maar ook optimale subsidie-inkomsten. De ongeveer 25 aangesloten deelnemers krijgen meer warmte voor dezelfde prijs of dezelfde warmte voor een lagere prijs. E-Web Geo faciliteert de bronhouder dat de verhandelde warmte goed afgerekend kan worden.

Na zes weken worden de eerste resultaten geëvalueerd. Daarna worden meer functionaliteiten van het handelsplatform gefaseerd vrijgegeven, zoals het doen van tegenbiedingen op prijs, capaciteit en handelsperiodes. Het smartgrid is ontwikkeld met de gedachte om het op termijn uit te rollen naar het Warmtesysteem Westland, dat in de komende jaren wordt aangelegd.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties