Anthura wint International Grower of the Year Award 2020

Anthura is gekroond tot International Grower of the Year (IGOTY), ofwel Gold Rose Winner, in de verkiezing van de AIPH. Het Bleiswijkse bedrijf, actief in orchidee en anthurium, won tevens gouden Awards in de categorieën ‘Jonge Planten’ en ‘Duurzaamheid’.

De International Association of Horticultural Producers (AIPH) reikte de prijzen voor de elfde keer uit tijdens haar jaarlijkse event op de IPM Essen. De overall-prijs, de felbegeerde titel International Grower of the Year Award 2020, werd aan Anthura overhandigd door Steven van Schilfgaarde, CEO van Royal FloraHolland.

Directie trots op internationale bevestiging voor Anthura

Iwan van der Knaap, een van de drie directeuren van Anthura, vertelde op het podium dat hij trots is op de behaalde titel. „Het stimuleert ons om de wereld samen met onze relaties mooier en duurzamer te maken.” Marco van Herk, commercieel directeur van Anthura, voegde toe dat het winnen van de International Grower of the Year Award een hele mooie erkenning is, die veel betekend in de tuinbouwsector. „Vooral de internationale bevesting voor ons bedrijf is heel waardevol. De Award is een mooie aanvulling op de Tuinbouw Ondernemersprijs die we vorig jaar in Nederland wonnen.”

Duurzaamheid Award gegund aan LVG Plants
Van Herk vult aan: „In de categorie duurzaamheid waren we samen met LVG Plants uit Zuid-Afrika genomineerd. Dat is een grote klant van ons. Ik had hen de categorie-Award gegund, voor wat zij onder meer door de aanleg van een zonnepark hebben gedaan aan duurzaamheid. Dat soort dingen doe je in Zuid-Afrika niet zo makkelijk als bij ons in Nederland.”

Anthura laat in hun stand op de IPM Essen haar Award zien. In het midden de Gold Rose met links de gewonnen Award in de categorie duurzaamheid en rechts de Award ‘Jonge Planten’

Lovend juryrapport

In het juryrapport van de AIPH staat dat Anthura wereldwijd specialist is in anthurium en orchidee. Als veredelaar en vermeerderaar van deze gewassen werkt het bedrijf continu aan nieuwe technieken, optimalisatie en verduurzaming. Op veredelingsgebied lukte het hun R&D afdeling om samen partner KeyGene het genoom van zowel anthurium als phalaenopsis in kaart te brengen. Door de ontrafeling van het DNA is Anthura in staat om sneller en gerichter rassen te veredelen. Het sortiment anthurium en orchidee is volgens de jury van de AIPH al behoorlijk groot en divers. Kortom, Anthura staat voor innovatie, kennis, kunde en ondernemerschap en dat komt terug in hun bedrijfsmotto “Unlimited in varieties, offering unlimited possibilities”.

Tien bedrijven genomineerd
De AIPH (International Association of Horticultural Producers) reikte de awards uit op dinsdag 28 januari tijdens de IPM Essen, Duitsland. Tien tuinbouwbedrijven uit acht landen waren genomineerd voor de vier categorieën planten en bomen, snijbloemen, jonge planten en duurzaamheid. Uit de winnaars in die categorieën wordt de overall winnaar gekozen door een jury van zes internationale experts in de tuinbouwsector.

De winnaars van goud, zilver en brons per categorie in 2020 zijn:

Jonge Planten
Goud: Anthura
Zilver: Kernock Park Plants, UK
Brons: Danziger Guatemala, Israel

Planten en bomen
Goud: Hangzhou Huazhiyun Agricultural Investment, China
Zilver: Miao Fu Holdings Co Ltd, China
Brons: LVG Plants, Zuid- Afrika

Snijbloemen & Bolgewassen
Goud: Hasfarm Holdings, Hong Kong, China
Zilver: rozenkwekerij BellaRosa, Ecuador
Bronze: Oserian Development Company, Kenya

Duurzaamheid
Goud: Anthura,
Zilver: Citrina, Netherland
Brons: LVG Plants, Zuid Afrika

AIPH

De AIPH verenigt tuinbouwproducenten in de wereld en streeft naar meer waardering voor siergewassen. De organisatie steunt het werk van telersorganisaties wereldwijd en wil zich samen sterk maken voor een welvarende industrie. Bernard Oosterom, President van de AIPH vertelde dat het event rond de IGOTY 2020 Awards wederom een mooie gelegenheid was om internationale topbedrijven uit de tuinbouwsector aan de wereld te tonen.

Een interview met Marco van Herk van Anthura, kort na het winnen van de Tuinbouw Ondernemersprijs in 2019, vindt u hier in het digitale magazine van het Vakblad voor de Bloemisterij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties