Architect: ’Houd op bouwtekening al rekening met planten’

Planten reduceren vluchtige organische stoffen in een klaslokaal met 50%. Dat blijkt uit metingen die architect Marius Ballieux heeft uitgevoerd in de Jozefschool in Aalsmeer. Het onderzoek is ondersteund door Waterdrinker Aalsmeer en Nieuwkoop Europe. Ballieux pleit er daarom voor dat bij het ontwerpen van gebouwen al rekening wordt gehouden met de inzet van planten.

In een klaslokaal met 25 leerlingen is een mix van 30 planten neergezet. Het lokaal ernaast bleef vrij van planten. Volgens de metingen van Ballieux werden de gehalten aan vluchtige organische stoffen door de planten gehalveerd.
Een paar minuten een raam open zetten zou eenzelfde effect kunnen hebben, aldus de architect, maar in de stad of langs een drukke weg komen er dan andere schadelijke stoffen naar binnen. Volgens hem kunnen planten als natuurlijke luchtzuiveraars de rol van ventilatiesystemen geheel of gedeeltelijk overnemen. Dit zou leiden tot minder allergieën en ziekteverzuim, beter concentratievermogen, minder agressie en betere leerresultaten.

Ballieux pleit er daarom voor dat bij het ontwerpen van gebouwen al rekening wordt gehouden met de inzet van planten. De mix waar het in het onderzoek om ging bestond uit dieffenbachia, Dracaena marginata, Sansevieria larentii, scindapsus, Nephrolepis exaltata, Asplenium antiquum, Clusia rosea princess, Rhapis excelsa, Aglaonema silver, Spathiphyllum.

Van planten die onder het label van ’Air So Pure’ vallen is al eerder aangetoond dat ze een luchtzuiverende werking hebben. Uit onderzoek van TNO in opdracht van het Productschap Tuinbouw bleek bijvoorbeeld een CO2-reductie van 10 tot 20% en een afbraak van onfrisse geuren binnen 45 minuten.