Arjan Monteny: ’Neven- en productietak zijn prima te combineren’

Relatief weinig siertelers hebben een nevenactiviteit. Het aantal groeit echter sterk via directe verkoop in korte, veelal lokale ketens, heeft Arjan Monteny, voorzitter LTO-vakgroep Multifunctionele Landbouw, het idee. „Wanneer marktkansen worden gezien is een neventak prima te combineren met een goedlopende en goed renderende productietak.” 

Arjan Monteny

Staalkaart multifunctionele ondernemers

Op 13 juli zijn de staalkaarten Buitengebied en Bedrijventerrein beschikbaar gesteld door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). De staalkaart Buitengebied kan handig zijn voor ondernemers om met gemeenten in gesprek te gaan over hun toekomstige plannen. In de staalkaart Buitengebied staan voorbeeldregels over onder agrarisch bouwperceel naar een ruimte-voor-ruimtekavel.

Ondernemers met een multifunctioneel bedrijf lopen nog vaak tegen knelpunten aan als het gaat om ruimtelijke ordening. Denk hierbij aan problemen bij het verkrijgen van een vergunning voor het opstarten van een multifunctionele tak, omdat het idee niet geheel binnen de huidige kaders past. Of het opstarten van recreatieverblijf met camperplaatsen, waarbij alleen ruimte wordt geboden binnen het huidige bouwblok – maar niet waar je de recreant eigenlijk wilt laten verblijven. Staalkaarten, die inzicht geven in hoe planologische regels geïntegreerd worden met milieuregels, kunnen helpen als basis om het gesprek met gemeenten hierover aan te gaan.

Fiscale tips

Multifunctionele ondernemers hebben naast inkomsten uit landbouw ook inkomsten uit andere activiteiten, zoals recreatie, educatie, verkoop of zorg. Hoewel veel ondernemers van multifunctionele bedrijven de administratie en fiscale zaken laten afhandelen door een boekhouder of accountant, is het wel verstandig om zelf het overzicht te bewaren. De herziene brochure ‘Multifunctionele landbouw en de fiscus’ van de WUR kan daar bij helpen.

Keuzes die over het bedrijf worden gemaakt hebben altijd fiscale gevolgen. De herziene brochure geeft tips en informatie over de fiscale aspecten van de multifunctionele landbouw.

Verbeteren de verdienmodellen in de multifunctionele landbouw? Welke neventakken zijn er te vinden op bloemisterijbedrijven? Lees het volledige interview Arjan Monteny in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 30. Heb je een digitaal abonnement? Lees dan nu al een uitgebreidere versie en meer via mijnbloemisterij.nl.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties