Asscher neemt extra maatregelen tegen malafide uitzendbureaus

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) neemt extra maatregelen om malafiditeit in de uitzendbranche aan te pakken. De Inspectie SZW, de Belastingdienst en het UWV gaan de branche gerichter controleren en het speciale interventieteam blijft ook na 2014 actief. Ook de sector zelf neemt maatregelen.

De toetsing voor het keurmerk wordt onafhankelijker en de lat om als uitzendbureau een certificaat te krijgen komt hoger te liggen. Naleving van de cao wordt een belangrijk onderdeel van het keurmerk. Als uitzendbureaus zich niet aan cao-afspraken houden, krijgen ze geen certificaat. De minister wil verder harde cijfers van de uitzendbranche zien over de resultaten. Dat heeft Asscher op 12 mei in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

Hoewel overheid en uitzendbranche de afgelopen twee jaar grote stappen hebben gezet om malafide bureaus aan te pakken en er voor ruim € 100 miljoen aan boetes is opgelegd, gaan volgens Asscher nog steeds te veel bedrijven in de fout, ook gecertificeerde uitzendbureaus.

Certificering
De minister wil het systeem van certificering in de uitzendbranche desondanks in stand houden, maar het moet wel verbeterd worden. De overheid zal hier nauwer op toezien. Bij onvoldoende voortgang zal Asscher met een alternatief systeem komen.