Bakkenwasser blikvanger open dagen Triflor

De 240.000 broeikisten van tulpenbedrijf Triflor gaan komend seizoen allemaal door de nieuwe bakkenwasser. De meer dan manshoge machine is te zien tijdens de open dagen ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Triflor.

Het schoonmaken van fust wordt ook in de potgrondbroei steeds belangrijker, merkt Triflor. Afgelopen seizoen werd een bakkenwasser gehuurd bij Machinefabriek Akerboom. Dat ging goed, maar nog niet automatisch. Komend broeiseizoen loopt alles wel letterlijk op rolletjes en is geen handwerk meer nodig. Dan gaan de 240.000 kisten van Triflor allemaal kort voor het planten in de maanden augustus tot oktober vanuit de opslagruimte via de bakkenwasser richting plantlijn. De plantcapaciteit is zo’n 600 bakken per uur. De wasser is ruim gedimensioneerd. Per uur kunnen er 700 kratten onder hoge druk gereinigd worden; eerst met water van 30°C, daarna met water van 70°C en tenslotte is er nog een dompeling in een 1%-chlooroplossing.

Het is de tweede bakkenwasser in deze omvang die Akerboom leverde. Het bedrijf Hagoort Besturingstechniek zorgde voor de aanleg en besturing van stapelaars en logistieke benodigdheden.

Jubileum
Meerdere leveranciers en relatiebedrijven van Triflor zijn aanwezig tijdens open dagen van het bedrijf op 12, 13 en 14 februari. Triflor bestaat 50 jaar en is bekend om zijn activiteiten in de veredeling, teelt en broeierij van tulpen. De huidige eigenaren zijn Erik en Judith van Dam (kinderen van een van de drie grondleggers van Triflor, Henk van Dam) en Geert Hageman. In 2015 is er 187 ha bollenteelt in Nederland, Frankrijk en Nieuw-Zeeland. Bollenexport bedraagt 105 miljoen stuks. Grootste afzetmar is Amerika. In de kassen in Oude Niedorp worden dit seizoen 22 miljoen tulpen op potgrond gebroeid. Tijdens de open dagen zijn het hele bedrijfsproces, nieuw sortiment, techniek en stukken uit de historie te bewonderen. Belangstellenden zijn welkom van 10:00 tot 17:00 uur aan de Tulpenkade 1 in Oude Niedorp. Meer informatie

De nieuwe, grote bakkenwasser van Triflor kan 700 kisten per uur verwerken.

Mede-eigenaar Erik van Dam prijst een van de vele nieuwe soorten aan uit de veredelingskramen waar Triflor bij betrokken is. Ontwikkelen en handelen in nieuw tulpensortiment is een belangrijke tak van het bedrijf.

Tijdens de open dagen op 12, 13 en 14 februari kunnen bezoekers ook hun kennis van het sortiment testen. Er staan 100 cultivars opgesteld. De jury verbiedt het raadplegen van internet of mobiele telefoon.

Tijdens de open dagen gaat de productie door. Bij de bosmachines luistert mede-directeur Geert Hageman (midden) aandachtig naar een van de bezoekers.