Bankzaken

Voor we uit Nederland vertrokken verkochten we ons bedrijf en huis.

Zodoende konden we geld meenemen om een nieuw bedrijf in Canada te beginnen. Dat bleek geen overbodige luxe. De banken verwachten hier voor elke investering een ruime bijdrage uit eigen portemonnee. Voor kleinere familiebedrijven is er een lening-tot-waarde-verhouding van 60%, voor grotere bedrijven dient het bedrijf met 20 tot 25% van de waarde op de proppen te komen voordat de bank de hypotheek verstrekt. Daardoor zien we in de agrarische sector dat meer dan 40% van geleend kapitaal door particulieren, zoals familie, wordt verstrekt. Dit is niet zonder risico. Een dergelijke lening is altijd achtergesteld aan de lening die de bank verstrekt. Daardoor worden aanmerkelijk hogere rentes betaald voor het risicodragende geleende geld. Ook zijn er in Ontario Credit Unions. Dit zijn kleinere regionale coöperatieve banken die in de agrarische sector vaak hun diensten verkopen.

De banken zijn in Canada door de overheid flink gereguleerd. Er is minimale concurrentie tussen de zes grote banken. Ze rekenen stevig voor hun diensten. Buitenlandse concurrentie wordt stelselmatig geweerd. Dat is niet zonder gevolgen gebleken. Per kwartaal publiceren de banken elk een winst van ruim 1 miljard dollar. De financiële crisis heeft het bancaire systeem hier ogenschijnlijk nauwelijks geraakt. Dat komt omdat er geen geld wordt uitgeleend aan mensen die geen eigen vermogen meebrengen. De huizenmarkt is nog steeds sterk vanwege de lage rente.

Persoonlijke schulden nemen wel toe. Creditcardkrediet, doorlopend krediet en kopen op afbetaling groeien gestaag. Toy Loans zijn hier een groeiende markt voor kredietverstrekkers. De gemiddelde schuld per huishouden is 164% van het besteedbaar inkomen. Dit gaat goed zolang de rente laag is. Sparen tegen 0,1% rente is tenslotte niet erg aantrekkelijk. Maar veel mensen kunnen zich hier nog herinneren dat de rente op geleend geld opliep naar 28%. Op dat moment heb je toch liever geld in de bank, dan geld geleend van de bank.

Angelle van Kleef is plantenteler in Ontario