Bayer en Syngenta dragen bij aan onderzoek waterzuivering AWZI Nieuwe Waterweg

Gewasbeschermingsmiddelenfabrikanten Bayer Cropscience en Syngenta dragen financieel bij aan het onderzoek dat moet aantonen dat de collectieve waterzuivering AWZI Nieuwe Waterweg (NW) een zuiveringsrendement behaalt van minimaal 95% vanuit de zuiveringsplicht uit het Activiteitenbesluit en van minimaal 99,5% zoals geldt voor imidacloprid en vermeld is in het wettelijke gebruiksvoorschrift van dat middel. Dat meldt de website Glastuinbouw Waterproof.

LTO Glaskracht Nederland, dat samen met het Hoogheemraadschap van Delfland aan de realisatie werkt van de collectieve waterzuivering AWZI-NW, is blij met de steun van de twee concerns. „Het laat zien dat ook Bayer en Syngenta geloven dat de collectieve waterzuivering AWZI-NW een serieuze oplossing is die bijdraagt aan de verbetering van de waterkwaliteit”, aldus milieudeskundige Daan van Empel.

Behalve de twee chemieconcerns betalen ook Stichting Programmafonds Glastuinbouw en de deelnemende telers mee aan het onderzoek. Daardoor is het mogelijk het onderzoek tijdig uit te voeren om zo de benodigde BZG-goedkeuring te verkrijgen.

Aanmelden nog mogelijk
In de komende weken gaan LTO Glaskracht en Delfland door met de verdere uitwerking van de maatwerkverlening en het bijbehorende uitstel van de zuiveringsplicht per 1 januari 2018 voor de deelnemende telers. Wie met zijn bedrijf is gevestigd in het verzorgingsgebied van AWZI-NW en wil deelnemen aan de collectieve waterzuivering AWZI-NW, kan zich volgens Van Empel nog aanmelden. Inschrijving is mogelijk via het aanmeldformulier op de website van LTO Glaskracht. Het maatwerk en uitstel zullen alleen gelden voor de deelnemende bedrijven. Het huidige aantal inschrijvingen maakt de opzet van de collectieve waterzuivering AWZI-NW volgens Van Empel al mogelijk. Hoeveel telers zich hebben ingeschreven wil hij niet zeggen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties