De afgelopen 27 jaar produceerden we onze eigen hibiscusstekken van moerplanten.
Dat vroeg aandacht, maar gaf ook voldoening. Het nadeel was dat we weinig variatie hadden in de kleuren. Daarom zijn we op zoek gegaan naar hibiscussen van andere veredelaars. Na het testen van twee verschillende lijnen en meer dan 30 kleuren, kopen we sinds dit jaar ook onbeworteld stek. We bewortelen nog wel zelf en dat vraagt in die periode steeds veel aandacht. Maar beworteld hibiscusstek importeren in Canada is niet toegestaan.
Na de economische crisis van 2008 stond de waarde van de US-dollar onder druk en was de Canadese dollar op het hoogtepunt U$ 1,10 waard. In die tijd bracht olie $100 per per barrel op en was de economie van Alberta erg sterk. Uitgangsmateriaal van bromelia’s konden we goedkoop inkopen in de US. Nadeel was dat er in de US weinig consumentenvertrouwen was en verminderde vraag naar sierteeltproducten. Het werd nu interessant voor US-producenten om naar Canada te exporteren. Weinig export vanuit Canada en toenemende import uit de US verstoorde de afzet op onze thuismarkt dramatisch. De economie van Ontario daarentegen liep flink averij op. De binnenlandse productie liep terug als gevolg van verminderde export en ook de werkgelegenheid liep terug.
De afgelopen twee jaar was er opnieuw een grote verandering in onze markt. De prijs van olie is drastisch verlaagd. De waarde van de US-dollar is gestegen. Voor een Canadese dollar kunnen we nu nog slechts U$ 0,73 kopen. De Canadese economie is nog steeds niet hersteld. Het uitgangsmateriaal, hoewel gelijk in prijs, is door de wisselkoers 50% duurder geworden. Voordeel is dat er nu in de US toenemende vraag is naar goedkope Canadese producten. Deze sterke schommelingen vragen voortdurende attentie maar bieden tegelijkertijd ook kansen. Hopelijk gaat de Canadese economie hier binnenkort ook weer van profiteren.
Op een ander front hebben we nu ook even de wind mee. De temperatuur schommelt midden december nog tussen de 0 en 10°C. De verwachting is dat we een milde winter krijgen vanwege El Nino. Samen met de lage prijs voor olie en gas zorgt dat mogelijk voor een meevaller.
Angelle van Kleef is plantenteler in Ontario