’Beheersing botrytis en meeldauw goed te combineren’

Een verhoging van de plantweerbaarheid tegen meeldauw maakt de plant niet gevoeliger voor botrytis. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Glastuinbouw en LTO Glaskracht naar een systeemaanpak van schimmelziekten in potgerbera en petunia. Dit biedt mogelijkheden om schimmelziekten te bestrijden door de plantweerbaarheid te verhogen. Op 22 december werden de tussenresultaten gepresenteerd tijdens een ’vrije inloop’ in de proefkas. Het onderzoek naar botrytis is het laatste project van Hofland dat voor 100% met PT-geld is gefinancierd.

In eerder onderzoek is gebleken dat een goede systeemaanpak van meeldauw mogelijk is met een combinatie van onder meer drie producten, namelijk Jiffy mineral in de potgrond, Fado en Serenade.

In het huidige onderzoek werden planten op deze manier behandeld tegen meeldauw, en daarna geïnfecteerd met botrytis om te toetsen op eventuele nadelige gevolgen. Meeldauw leeft van levend plantenweefsel (biotroof), botrytis van dood weefsel (necrotroof). Als de plant zich tegen een biotrofe schimmel beschermt, gaat dat gewoonlijk ten koste van de bescherming tegen een necrotrofe schimmel, en andersom. Met een gecombineerde aanpak werd dit voorkomen. „Sterker nog, de planten werden ook minder gevoelig voor botrytis”, concludeerde onderzoeker Jantineke Hofland.

Het middel Fado werkt als een soort vaccin voor de plant. Na drie keer toedienen bereikt de plant een weerbaarheid van 100% tegen meeldauw. „Dit betekent overigens niet dat er geen meeldauwinfectie meer kan plaatsvinden”, zei Daniël Cornelisse, adviseur bij Nufarm, de producent van Fado. „Het geeft alleen aan dat de maximale weerbaarheid van de plant is bereikt.” Dit middel is overigens in de sierteelt alleen in rozen toegelaten via de Kug-regeling. Voor de derde en laatste fase van het onderzoek wordt gekozen voor toetsing op potgerbera’s bij de JHL Group, om de resultaten verder uit te testen onder meer praktijkcondities.

Licht heeft weinig invloed
De factor licht heeft in potgerbera weinig invloed op de werking van de producten op de plantweerbaarheid, blijkt uit verschillen in de lichtniveaus. Fotosynthese en de productie van salicylzuur zijn weliswaar gekoppeld, maar het was niet zo dat de producten onder donkere omstandigheden minder effectief zijn. Dat betekent dat toepassing van een groene systeemaanpak in alle seizoen even goed kan werken en niet afhankelijk is van veel licht.