Bernard Oosterom: ’Er is geen klok meer over tien jaar’

„Over tien jaar draaien er geen veilingklokken meer bij FloraHolland.”, dat stelt Bernard Oosterom, voorzitter van de veiling.

Oosterom deed zijn uitspraken op de freesiavakavond op Keukenhof waar hij uitleg gaf over FloraHolland 2020. Een van de onderdelen daarvan is het nieuwe veilen. „Het nieuwe veilen is als een openhartoperatie. Het is spannend en het doet nogal wat. Het raakt je diep van binnen en er zitten risico’s aan. We hebben geen toverstokje”, aldus Oosterom.

Op de vraag van een van de aanwezige freesiatelers of over tien jaar de klok nog draait antwoordde Oosterom ontkennend. Oosterom voegde hier aan toe dat hij ook nog niet weet welk daghandelsysteem er voor de klok in de plaats komt. FloraHolland kijkt naar andere sectoren waar veel verschillende fysieke en virtuele daghandelssystemen gehanteerd worden.

Oosterom gaf aan dat er steeds meer buiten de klok om gaat en dat daardoor de klok onbetrouwbaarder wordt. „In een nieuw systeem moeten we er rekening mee houden dat er een lager volume tegen lagere kosten worden afgezet. We zijn er nog niet uit, maar het zal anders worden.”

De veiling overlegt veel met klanten en kwekers. Die partijen vragen de veiling om stabiele prijzen die op marktniveau liggen. Volgens Oosterom kan er met een goed daghandelssysteem het aanbod toenemen. Een nieuw systeem zal mogelijk toegankelijk worden voor iedereen die wil kopen, liet Oosterom weten.