Betere prijzen in juli

Door een lagere aanvoer waren de prijzen voor bloemen, kamerplanten en tuinplanten op FloraHolland in juli iets beter dan vorig jaar.

De maand juli gaat de boeken in als zeer warm. Deze maand komt in de top 10 terecht van warmste julimaanden sinds 1901. Juli had, net als in 2013, bij FloraHolland 23 veildagen. Ondanks het warme weer was er bij snijbloemen totaal 4,6% minder aanvoer ten opzichte van 2013 in deze maand.

Ook bij kamer- en tuinplanten was er minder aanvoer dan vorig jaar. Het resulteerde in een gemiddeld iets hogere prijs in het algemeen. Bij tuinplanten werd in maand juli totaal 12,8% minder aangevoerd dan in dezelfde maand vorig jaar en bij kamerplanten kwam dat uit op -5,3%. De omzet bij snijbloemen steeg met 10,7% ten opzichte van vorig jaar. Bij tuinplanten daalde de omzet met 9,7% en bij kamerplanten met 0,1%.

Snijbloemen
Gemiddeld brachten de snijbloemen 2,5 cent meer op dan vorig jaar met een daling in aantallen van 4,6%. Chrysant leverde hierin een bijdrage door een prijsstijging van 2,3 cent bij de tros en 4,8 cent bij geplozen. Opvallend is ook de stijging van het aantal gladiolen met 22,8% ten opzichte van een jaar eerder toen het seizoen door de weersomstandigheden veel later begon.

Snijhydrangea vertoonde een aanvoerstijging van 24,1%. En omdat de prijs gemiddeld op een zelfde niveau bleef hangen als vorig jaar in juli, steeg ook de omzet met 23,1%. Lelie en lisianthus deden het ook beter. Van roos werd er 3% minder aangevoerd en steeg de omzet met 2,3% door een verhoging van de gemiddelde prijs met 0,8 cent.

Kamerplanten
De totale kamerplantenprijs was in juli gemiddeld 8 cent hoger dan het jaar ervoor bij een aanvoerdaling van 5,3%. Phalaenopsis liet deze maand een aanvoerdaling zien van 2,8%. Maar door een lichte prijsstijging van 2,2 cent steeg de omzet met 4%.

Bij kalanchoe en bij ficus daalden zowel de aantallen als de omzet, maar lag de gemiddelde prijs iets hoger dan juli vorig jaar. Bij kalanchoe scheelde dat bijna 10 cent en bij ficus lag dat verschil op 47 cent gemiddeld.

Potrozen werden met 5,7% meer verkocht maar leverde 2,1 cent in op de gemiddelde prijs. Chrysanthemum deed het iets beter. Met een lichte aanvoerstijging van 3,3% en een hoger prijs van gemiddeld 8,1 cent kwam de omzet uit op +4,5%. De prijs van anthurium kwam verder onder druk te staan en leverde 24 cent in op de gemiddelde prijs van juli 2013.

Tuinplanten
Bij tuinplanten werd 12,8% minder aangevoerd. Dit resulteerde in een omzetdaling van 9,7%. De grootste productgroep van de tuinplantengroep op dit moment is hydrangea. In juli werd er van dit product 1,5% meer aangevoerd vergeleken met vorig jaar. Dit had als resultaat dat de prijs gemiddeld 30,5 cent lager lag.

Bij lavendel was het beeld heel anders dan vorig jaar. Doordat het seizoen veel eerder begon was er in juli dit jaar 38% minder aanvoer dan in 2013. Dit zorgde er voor dat de gemiddelde prijs nu 27,4 cent hoger lag. Platycodon zorgde met 9,6% minder aanvoer en een prijsverhoging van 21,5 cent voor een omzetstijging van 32,3%.