In oktober vindt jaarlijks de Canadian Greenhouse Conference and Trade show plaats.
Deze beurs richt zich op Canadese kwekers van groenten, bloemen en planten. Vele lokale en internationale toeleveringsbedrijven tonen hun producten en diensten op het gebied van uitgangsmateriaal, techniek en verpakkingen. Ook verschillende Nederlandse bedrijven zijn vertegenwoordigd op deze beurs.
Dit jaar kwamen ook enkele Nederlandse kwekers naar Noord-Amerika en de beurs in Ontario om nieuwe ideeën op te doen met betrekking tot het verkopen van planten. Niet dat het erg verschillend is, maar het is anders en kleine details kunnen net weer een verschil maken. De discussies over benadering van het te verkopen product waren informatief. Zo was er bij ons op de kwekerij een partij 10 cm bromelia’s die we via de veiling verkopen. De pot-plantverhouding was niet bepaald voordelig en er werd opgemerkt dat dit wel een erg klein plantje was. Nou kon ik het daar wel mee eens zijn, maar ik weet dat er voor elke plant een klant is. Soms moet je er alleen even naar zoeken.
In Nederland is dat niet anders. Als er een partij gesorteerd wordt is er altijd een groot gedeelte kwalitatief gelijke planten. Echter, er is ook een kleiner aantal kwalitatief kleinere (of misschien wel grotere) planten. Voor de uniformiteit worden die planten uitgesorteerd. Maar dat wil nog niet zeggen dat daarvoor geen koper te vinden is. Uniforme sortering, een bijpassende prijs en een geschikte klantbenadering zorgen voor de juiste afzet. Zo is mijn stelling: ’Voor elke plant is er een klant’.
Een andere discussie ging over geplande leegloop op de kwekerij. De beste periode voor verkoop is in het voorjaar. Dat geldt in Noord-Amerika nog meer dan in Europa. Produceren voor het moment dat er vraag is. Dit betekent leegloop toestaan op het moment dat de temperaturen oplopen boven 25°C en de handel minder intensief is. Hierdoor neemt de druk af op de producten die wel seizoensgebonden zijn. En wij krijgen tijd om weer even rustig adem te halen. We gunnen elkaar wat we nodig hebben en varen er beiden wel bij.
Angelle van Kleef is plantenteler in Ontario