Beveiligingscamera in trek bij agrariërs

Beveiligingscamera’s zijn in trek bij agrariërs als middel om het eigen bedrijf beter te beveiligen tegen diefstal en inbraak. Dat blijkt uit cijfers van het LTO-project ’Beveilig Mijn Boerenbedrijf’ dat onlangs is afgerond.

Via het project, dat een looptijd had van 20 mei tot 4 december, hebben 1.123 ondernemers voor in totaal €1,5 miljoen geïnvesteerd in maatregelen om inbrekers buiten de deur te houden. Van de projectdeelnemers kochten 414 agrariërs één of meer beveiligingscamera’s, gevolgd door opritverklikkers (380).

Daarna ging de voorkeur uit naar hang- en sluitwerk (170), tracking & tracing (58), kluizen (54), tankalarm (31) en pinautomaten (14). Ook werden 39 ’SDNA-kits’ afgenomen om gestolen kleiner gereedschap gemakkelijker mee terug te vinden.

Veiligheidsscan
Projectdeelnemers kregen de helft van hun investering terug via een subsidie van het ministerie van Veiligheid en Justitie. In totaal lieten bijna 1.500 boeren en tuinders een veiligheidsscan maken. Dat leidde tot 1.123 subsidieaanvragen voor technische maatregelen. Van de aanvragers was 16% geen lid van LTO Noord, ZLTO of LLTB. Zij kregen wel subsidie, maar geen ledenvoordeel.

Van land en tuinbouwbedrijven worden volgens LTO Nederland relatief vaak spullen gestolen, variërend van dieselolie en gereedschap tot en met machines en allerlei rijdend materieel. „Passende preventieve maatregelen helpen om bedrijven beter te beveiligen. Dit project heeft ook bijgedragen aan een stukje bewustwording, dat je tegen criminaliteit zelf ook heel wat kunt doen”, aldus projectleider Johan Schuitemaker.