Bezoek van verre

De batterijen zijn weer opgeladen!

Na een paar weken vakantie in een zonnig en warm Nederland ben ik zojuist weer teruggekeerd in Quito. Op kantoor is tijdens mijn afwezigheid alles prima verlopen en blijk ik weinig gemist te hebben. Dat is altijd prettig thuiskomen.

Tijdens het vaste bijklets-rondje gaat het meer over de lokale politieke onrust en het bezoek van de paus, dan over de export van bloemen. Qua handel ligt de markt nu echt op z’n gat. Niets vreemds voor deze tijd van het jaar. Op de bekende ’wedding season’ soortjes na, hoeft niemand bloemen nu. Het geeft mij mooi de gelegenheid om in recordtijd de opgelopen werkachterstand ongedaan te maken. Dat moet ook wel, want al over een paar dagen komt er een belangrijke klant uit Australië op bezoek. Gezamenlijk zullen we tien dagen lang kwekerijen en vrachtagenten in zowel Colombia als Ecuador bezoeken.

De export van bloemen naar Australië is een vak op zich. Veel gecompliceerder dan die naar Europa of Noord-Amerika. Uiteraard vanwege de logistiek. Maar met name vanwege de strenge regelgeving aldaar. Als er ook maar één cijfer of letter niet klopt op de vrachtpapieren, dan wordt de hele zending op ’hold’ gezet. Bovendien wordt elke zending afzonderlijk nauwkeurig geïnspecteerd op insecten en zaden, waarbij vooral gelet wordt op de aanwezigheid van oxaliszaden (klaverzuring). Dit onkruid komt in Zuid-Amerika wijdverspreid voor, maar enkele soorten in Australië nog niet. En dat willen ze uiteraard graag zo houden.

Ook mag er in Australië niet vermeerderd worden uit snijbloemen. Niet via oogmateriaal, en ook niet via stek. Om er zeker van te zijn dat dit ook daadwerkelijk niet lukt, dienen onder meer rozen, anjers en hypericum voorbehandeld te worden met Round-Up. Toch bizar eigenlijk? Waar we in de rest van de wereld het vaasleven van snijbloemen proberen te rekken, daar moeten ze voor Australië juist behandeld worden met een onkruidverdelger. Wel één voordeel: de importbloemen zijn daardoor altijd vers, want na tien dagen zijn de meeste blaadjes wel verschrompeld. En moet de consument weer een nieuwe bos kopen. Dat is nog eens handel!

Victor van Dijk, vestigingsmanager Zuid-Amerika FleuraMetz