Bij de les

Nou moet je hier altijd wel een beetje bij de les zijn omdat er veel onverwachte dingen gebeuren in Afrika,

maar in het verkeer is dat zeker zo. Wat feiten over het gemiddelde verkeer in Oeganda: 95% van de auto’s is niet verzekerd, 90% van de mensen heeft zijn rijbewijs gekocht en de andere 10% rijdt bijna nog beroerder omdat die heel slecht autorijles heeft gehad.

Een voorbeeld: vrienden van ons bedachten dat ze na hun vertrek uit Afrika een mooi baantje voor hun tuinman wilden achterlaten. Dus lieten ze hem rijles nemen zodat hij chauffeur zou kunnen worden na hun vertrek. Na een paar maanden lessen had hij dan eindelijk zijn begeerde papiertje. Er moesten boodschappen gedaan worden, dus gelijk maar zijn rijkunsten uitproberen. William achter het stuur en rijden maar. Met een gang van ruim 70 km per uur reed hij nog steeds in de tweede versnelling met een toerental waar een staafmixer jaloers op zou worden. Onze vriendin vroeg waarom hij niet naar de derde versnelling ging. William antwoordde dat hij nog nooit hoger dan de tweede versnelling was geweest. Shocking, beschamend en hilarisch natuurlijk dat dit mogelijk is. We hebben gierend onder de tafel gelegen van het lachen. Nu snapten we ook waarom een lesauto ook nooit harder rijdt dan 45 km/h.

Wat kun je dan verwachten op de weg als je dit weet? Begin vorig jaar had ik een botsing met een andere auto die dacht dat mijn weghelft beter was dan die van hem. Ik was op weg naar onze verzekeringsagent voor een afspraak en die hebben we maar verplaatst naar de plek van het ongeluk. De tegenpartij maakte haastig wat telefoontjes met zijn baas dat hij een Mzungu (een blanke) had aangereden en dat die toch vooral niet dood was. Natuurlijk was de tegenpartij niet verzekerd. Hij had een gekocht rijbewijs en zei met een super glimlach op zijn gezicht dat hij het toch echt niet expres had gedaan.

Ik was de hele dag kwijt op het politiebureau voor allerlei papierwerk en heb besloten zoveel mogelijk met chauffeur te gaan rijden zodat ik niet weer een dag kwijt ben met de politie. Laat iedereen maar op autorijles gaan, dan houd ik mezelf wel bij de les.

Feico Smit is directeur Royal van Zanten in Oeganda