Bij de voordeur: ‘Alstublieft, een gratis cymbidium tak’

Inwoners van Delfgauw, Pijnacker en Berkel vonden afgelopen dagen een tak cymbidium bij hun voordeur. Teler Henry Bruinen deelt ze gratis uit. Weggooien vindt hij zonde. En de donaties en reacties die hij ontvangt, die geven steun.

Teler Henry Bruinen bedacht de weggeefactie omdat zijn bloemen sinds de uitbraak van het coronavirus nauwelijks nog te verkopen zijn. Op zijn cymbidiumkwekerij Present Orchids in Delfgauw is de productie op zijn hoogtepunt. „Normaal gesproken gaan er rond deze tijd dagelijks een paar karren met bloemen naar de veiling. Maar daar brengen ze nu niets op. Soms veilen we nog 1 of 2 karren, maar zelfs dat is teveel”, legt dochter Elise Bruinen uit.

Karretje aan de weg

Verkoop aan huis heeft Bruinen nooit gedaan. Inmiddels staat er wel een karretje aan de weg. Die verkoop, dagelijks zo’n 30 tot 40 takken, is niet genoeg om de gehele productie kwijt te raken. Dat voorspelde de kweker vorige week al. Daarom begon hij in een kleine woonwijk nabij de kwekerij met het gratis weggeven van bloem. Normaal brengt een tak €3 op, schrijft Bruinen op het briefje dat hij vastmaakt aan iedere tak die hij bij de voordeur legt. En ’Uw vrijblijvende donatie hiervoor wordt zeer op prijs gesteld’. Gevolgd door ’Deze actie is eenmalig’.

Aanhanger per dag uitdelen

De actie was succesvol. Elise Bruinen: „We ontvangen mooie reacties en mensen doneren een bedrag. Ik weet niet hoeveel, maar soms €3, soms minder en soms meer per tak. De actie geeft zeker een fijner gevoel dan het weggooien van de bloemen. Daarom gaan we voorlopig door. Elke dag gaan we met een aanhanger met 350 takken naar een wijk in Delfgauw, Pijnacker of Berkel. Er zijn nog genoeg wijken over die we kunnen bezoeken. En voorlopig hebben we nog bloemen genoeg.”

Er zijn nog geen bloemen in de container belandt bij de kwekerij van bijna 2 hectare. De productie probeert Bruinen momenteel iets af te remmen door koeler te telen. Met het zonnige voorjaarsweer van afgelopen dagen lukt dat ten dele.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties