Bijzonder groen in kas Willie Waninge

Op de stekgoedafdeling van perkgoedteler Willie Waninge uit Klazienaveen is sinds maandag 3 maart andersoortig groen te zien dan het stek dat er normaliter staat. In de kas trainen 140 militairen van de landmacht, bij een temperatuur van 40ºC, voor de VN-missie naar Mali.

De soldaten van de Constructie Compagnie uit Wezep gaan in het Afrikaanse land het verblijf bouwen van de commando’s die daar in april zullen neerstrijken. Het is voor het eerst dat Defensie daarvoor in een kas traint. De militairen oefenen onder meer het opbouwen van tenten. Ze zijn vandaag nog aanwezig en vertrekken woensdagochtend.

Het idee om de oefening bij Waninge te houden, kwam volgens de tuinder bij een van de militairen vandaan. „Hij had hier in zijn jeugd een vakantiebaantje gehad in de jaren negentig, toen het bedrijf nog werd gerund door collega-tuinder Teun de Geus.”

Olympische sporters
Waninge ziet het leger graag terugkomen. „Mijn kas staat open voor het leger, maar bijvoorbeeld ook voor olympische sporters die onder warme omstandigheden willen trainen.” Waninge teelt, verdeeld over verschillende locaties, op 15 ha perkgoed en potplanten. Daarnaast is er 5.000 m2 stekruimte. De teler maakte na een faillissement in 2011 een succesvolle doorstart. Het huidige bedrijf is aanzienlijk kleiner dan het vorige dat bijna 20 ha telde.

Bij perkgoedteler Willie Waninge uit Klazienaveen trainen sinds maandag 3 maart 140 militairen van de landmacht.

De teler heeft zijn stekgoedafdeling, een kas van in totaal 5.000 m2, ter beschikking gesteld.

Voor de gelegenheid heeft de teler de temperatuur in de kas opgestookt tot 40ºC.

De gemaakte kosten krijgt de teler vergoed van het ministerie van Defensie.