Biologisch

De afgelopen weken hebben we een rondrit gemaakt door de US en Canada. We hebben verschillende toeristische routes gereden door acht staten en drie provincies.

Vooral de uitgestrektheid van de prairies was een adembenemend (ver-)gezicht. Maar ook groot wild zien in hun eigen omgeving is een bijzondere ervaring.

Nadat we thuis kwamen was er weer volop werk. Deze zomer is vrij gematigd en het heeft in tegenstelling tot andere jaren wekelijks geregend. Het gras was groen en stond aardig hoog, net als het onkruid. Daar konden we ons dus al een week op uitleven. In de kas waren de moerplanten van de hibiscus flink gegroeid. Dat gewas kon nu teruggesneden worden. Het nieuwe gewas is dan in september weer klaar voor stekproductie.

Ook waren katoenluizen zich vrolijk aan het vermeerderen. Samen met de adviseur van biologische bestrijding van Global Horticultural Inc hebben we de aanpak besproken. Elke veertien dagen scouten we samen. Tevens krijgen we op al onze vragen vakkundig antwoord. Hierdoor neemt onze kennis na tien jaar nog steeds toe. Bovendien leidt het kenbaar maken van problemen uiteindelijk tot het vinden van nieuwe oplossingen.

De biologische bestrijding werd de afgelopen jaren via een project van Flowers Canada gestimuleerd door de overheid. Ook daardoor zijn we er steeds bekwamer in geworden. Wat ik vooral geleerd heb van dat project is dat het belangrijk is om te weten wat de schadedrempel is in het verlies van oogstbaar product. Dat zet ik af tegen de kosten van biologische bestrijding. De balans is jaarlijks positief.

De bio’s worden voornamelijk geïmporteerd uit Engeland en California. Ook worden enkele soorten geproduceerd in Britisch Columbia. Nu worden de luizen, witte vlieg, spint en echinothrips weer dapper verslonden door hun biologische vijanden. Bij extreem warm weer moet je extra alert zijn op de ontwikkeling van deze plagen. Op tijd extra inzetten is dan meestal gewenst. Er is niets mooiers dan anderen aan het werk te zien en erop te kunnen vertrouwen dat het resultaat is zoals je het graag hebt.

Angelle van Kleef is hibiscusteler in Ontario