Biostimulanten: groot gat tussen theorie en praktijk

    Over de werking van biostimulanten is nog niet veel bekend. Het aantal claims is hoog, maar onderzoek naar de werking blijkt lastig. Een Europese registratie moet vanaf 2022 meer helderheid geven.

    In het Vakblad voor de Bloemisterij besteden we deze week uitgebreid aandacht aan de markt voor biostimulanten. Deze markt laat een jaarlijkse groei zien van ruim 10%, wat naar verwachting tot 2022 doorgaat. De schattingen over de markt in de Europese Unie lopen uiteen van een half miljard tot één miljard euro. Van de Nederlandse markt zijn geen cijfers bekend.

    Vage definitie

    De Europese Unie definieert biostimulanten als volgt: biostimulanten stimuleren onafhankelijk van het nutriëntengehalte van het product de gewaskwaliteit via verhoging van de efficiëntie van het nutriëntengebruik, en versterking van de weerbaarheid van de planten.

    Een biostimulant is dus per definitie geen gewasbeschermingsmiddel of meststof. Allemaal nog redelijk vaag. Een Europese registratie van biostimulanten vanaf 2022 moet meer helderheid verschaffen.

    Veel claims, weinig onderzoek
    Aan biostimulanten worden veel claims toegedicht als verbeterde bloei, opbrengst, verbeterde wortelontwikkeling en verbeterde bodemstructuur. Aad Termorshuizen, specialist bodempathogenen, is daar huiverig over. Hij constateert na een inventarisatie onder wetenschappers dat er een groot gat is tussen theorie en praktijk. Termorshuizen: “Producenten claimen teveel, zonder onafhankelijk of helemaal geen onderzoek. Dan is het goed dat men op de rem trapt. Telers moeten kritisch blijven en niet zomaar gaan toepassen, omdat adviseurs iets beweren.”

    Lees morgen het hele artikel in de Bloemisterij of nu al in ons digitale magazine.

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties