Bloemen voor Moederdag niet extra duur

De Moederdag op zondag 11 mei zorgt deze week voor extra drukte en afzet bij de groothandelaren in bloemen en planten, maar de prijzen rijzen niet de pan uit. Ze liggen onder die van vorig jaar, meldt brancheorganisatie VGB.

Moederdag is nog altijd een bloemendag. Toch is het verwenfeest wat de bloemenverkoop betreft ingehaald door Valentijn, zeggen sommige handelaren. „Het is niet meer zoals jaren geleden. Valentijn heeft goeddeels de positie van Moederdag overgenomen”, ervaart directeur Henk Lammers van exporteur W.H. Wesseling Export. Wat niet wegneemt dat er deze week sprake was van piekdrukte in de branche.

Behalve in Nederland, wordt Moederdag komende zondag ook gevierd in onder meer Duitsland, nog altijd de grootste exportmarkt, en Italië. Later in de maand volgt die in Frankrijk. Volgens directeur Ab Weerman van de gelijknamige cash-and-carry voor detaillisten ligt de gemiddelde bloemenprijs ongeveer 15% onder die van vorig jaar. „Wij verwachten donderdag veel afname”, zegt hij. Duurder dan normaal zijn vooral rode rozen. „Maar je kunt eigenlijk voor niet één product over exorbitant hoge prijzen spreken.”

Volgens marktleider Dutch Flower Group (DFG) worden ook via supermarkten dit jaar veel gemengde boeketten met een zekere luxe verkocht. Evenals andere ondernemingen zegt het bedrijf veel grote orders te hebben gekregen. Volgens veel handelaren is er meer verkocht dan vorig jaar. „Wij draaien een heel goede Moederdag”, zegt commercieel directeur Piet van Kampen van exporteur De Gooijer International (DGI).

Hoewel vooral snijbloemen geliefd zijn als cadeau, zeggen ook plantenexporteurs goede zaken te doen. „Moederdag is wel degelijk ook een plantenmoment”, constateert salesmanager John Buskermolen van handelshuis Waterdrinker Aalsmeer.

Behalve bloeiende planten vinden bijvoorbeeld ook plantendecoraties op schalen grif aftrek. Maar er valt daarnaast een piek in tuinplanten te zien. „Dat komt doordat dingen samen vallen. Zoals een goede weersverwachting en het lentegevoel”, zegt marketing manager Gerson Aalbrecht van plantenexporteur Javado. Hij verwacht het komende weekend drukte in tuincentra. „Planten zitten misschien iets minder in het cadeausegment, maar je ziet wel gezinnen op de zaterdag vóór Moederdag naar tuincentra trekken.”