‘Bloemenmaffioso’ ontkent betrokkenheid drugssmokkel

Een van de Italiaanse bloemenhandelaren die verdacht worden van drugssmokkel ontkent elke betrokkenheid. De politie en officieren van justitie denken daar anders over.

Dit schrijft het Duitse persbureau Reuters. Het persbureau verdiepte zich in het 1.700 pagina dikke dossier. Volgens de politie en de officieren van justitie maskeerde de bloemenhandel van Vincenzo Crupi de smokkel van drugs met een waarde van miljoenen dollars. Crupi zou deel uitmaken van de ‘Ndrangheta, een criminele maffiose organisatie uit Calabrië in het zuiden van Italië.

Crupi – hij hield kantoor op FloraHolland – ontkent echter bij monde van zijn advocaat iedere betrokkenheid. Zijn advocaat vertelde Reuters dat zijn cliënt een eerlijke zakenman is die al heel lang in de bloemenhandel actief is.

In gesprekken die Crupi voerde en die door de politie werden afgeluisterd kwamen echter drugsdeals, wapentransport en een maffiaoorlog in Canada ter sprake.

Crupi was al sinds de vroege jaren negentig actief op de Aalsmeer vestiging van FloraHolland.

In een grote operatie op grond van gezamenlijk onderzoek door Italië en Nederland werden in Italië in september vorig jaar 48 leden van de ‘Ndrangheta gearresteerd. Onder de arrestanten zijn drie broers die in Aalsmeer wonen. Een van hen was Vincenzo Crupi.

Het onderzoek door de Landelijke Recherche duurde bijna anderhalf jaar.