Bloemenverkoop buiten kan doorgaan tijdens Nederlandse lockdown

  Winkels buiten voor kerstbomen en bloemenverkoop, staan op de lijst die de Rijksoverheid heeft gepubliceerd van winkels en voorzieningen die open kunnen blijven in de nieuwe lockdown. Daaronder vallen ook groothandels. Tuincentra moeten wel dicht.

  De detailhandel in Nederland moet sluiten van 15 december tot aanstaande 19 januari, maakte de overheid maandag 14 december bekend. Er zijn echter ook winkels en voorzieningen die open kunnen blijven in de nieuwe lockdown. De Rijksoverheid heeft een lijst gepubliceerd waarin ook ’winkels buiten voor kerstbomen en bloemenverkoop’ staan vermeld, net als groothandels (business to business), weekmarkten en supermarkten. Ook open blijven de tuincentra die kunnen aantonen dat ze meer dan 50% van hun omzet uit dierbenodigheden en -voeding halen. Zij worden dan gezien als dierenspeciaalzaak.

  De branchevereniging voor bloemistwinkeliers, VBW, heeft maandagmiddag mede namens de ketenpartners Fleurop, Plantion, Royal FloraHolland en VGB een brandbrief gestuurd naar ‘Den Haag’ om alle bloemisten uit de voorgenomen lockdown te kunnen houden. ‘Het is een ultieme poging om de algehele sluiting van bloemenwinkels te voorkomen’, aldus VBW-directeur Marco Maasse.

  In de brief, gericht aan premier Rutte en de minister Wiebes en Schouten, spreekt de brancheorganisatie haar begrip uit voor een bredere lockdown, maar vraagt zij ook begrip voor de situatie van de sierteeltketen en bloemendetailhandel in Nederland in het bijzonder. ‘Bloemen en planten vervullen in het algemeen, maar nu in de waarschijnlijk komende lockdownperiode in het bijzonder een bijzondere en onmisbare rol in ieders persoonlijke situatie.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties