Bloemenwinkels Klazienaveen hebben begrip voor actie collega-winkeliers

  Bloemisten in Klazienaveen begrijpen de actie van hun collega-winkeliers om vandaag, dinsdag 2 maart, de deuren te openen. Zelf gingen ze niet ‘nog meer open’, omdat ze in de huidige lockdown al mogen verkopen in de buitenruimte. ‘Als ik maanden dicht had gemoeten, had ik waarschijnlijk wel meegedaan’, zegt Erwin van Briemen van Van Briemen Flowers.

  Enkele tientallen winkeliers in het Drentse Klazienaveen deden vanmorgen de deuren open uit protest tegen het coronabeleid van de gemeente. Na een waarschuwing van de gemeente sloten de detaillisten, waaronder modewinkels, een boekhandel en sportwinkel, rond kwart over tien de deuren weer. Er werden geen boetes uitgedeeld.

  In versstraat

  Van Briemen Bloemen zit in een overdekte versstraat, samen met een bakker, slager, groenteboer en kaaswinkel. ‘Eigenlijk zijn wij vanaf de lockdown in december al open, al zijn er wel restricties. We mogen niet ter plekke een boeket mengen, mensen pakken een boeket dat ze gelijk afrekenen’, legt eigenaar Erwin van Briemen uit. ‘Na de afkondiging van de lockdown heb ik gelijk aan de lokale boa’s gevraagd of het goed was wat ik deed en zij hebben hun goedkeuring gegeven.’ Hij begrijpt de actie van zijn collega-ondernemers heel goed. ‘Het water staat hen aan de lippen. Al maanden draaien ze geen omzet, het is niet te doen. Als ik zelf compleet dicht had gemoeten, had ik waarschijnlijk wel meegedaan.’

  Liever geen boete

  Ook collega-bloemist Northgo Fleur kan begrip opbrengen voor het protest. Maar helemaal open gaan, dat heeft de winkel vanmorgen niet gedaan, vertelt medewerkster Ciska Pol. ‘We willen liever geen boete. En we zijn blij dat we buiten mogen verkopen, dat loopt best goed. We verkopen momenteel veel tulpenboeketten en andere voorjaarsbloeiers. Maar we zitten natuurlijk wel met smart te wachten totdat we allemaal helemaal open kunnen. Hopelijk wordt dat bij de volgende persconferentie afgekondigd.’

  Geen verdere actie

  De winkeliers in Klazienaveen zijn niet van plan om nog verder actie  te voeren. ‘Morgen gaan we over tot de orde van de dag en wachten we af wat er op de persconferentie op 8 maart zal gezegd worden. We wilden de aandacht vestigen op het probleem en ons punt is gemaakt. We laten het hierbij’, tekent NU.nl op uit de mond van Harrie van der Velde van de winkeliersvereniging Klazienaveen Centrum.

  Tekst: Cornéline Lanooy | Foto: Shutterstock

  Dit artikel verder lezen?

  Wachtwoord vergeten

  Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties