Bloemisten(klokken) op bezoek in Kenia

Medewerkers van de bloemistenklokken in Naaldwijk en Eelde en de klanten hebben vorig week Keniaanse leveranciers bezocht. Ze bezochten onder andere Wilmar – een organisatie waar 1.500 kleine bloemenkwekers bij aangesloten zijn – die aan FloraHolland levert.

Doel van de reis was om klanten van de bloemistenklokken kennis te laten maken met Keniaanse leveranciers en om de binding tussen medewerkers van FloraHolland en klanten te versterken.

De 17 reizigers die van 10 tot en met 17 januari in Kenia vertoefden brachten bezoeken aan onder meer Oserian, MZurri, Panocal, Olij Rozen, Beauty Line (productiebedrijf van Danziger) en Carzan. Op het vliegveld werd Khuene Nagel bezocht.

Medewerkers van FloraHolland en bloemisten bezochten ook bedrijven van de telersorganisatie Wilmar. Wilmar verkoopt onder andere koffie, thee en bloemen van kleine boeren en tuinders. Ze levert de boeren en tuinders tevens kennis en materiaal als schaduwnetten en meststoffen.

Bij Wilmar zijn 1.500 kleine kwekers aangesloten. Volgens Tom Stellingwerf, manager import, telen die bloemen op heel kleine oppervlakten. „Soms gaat het om 100 m2, een perceel zo klein als een postzegel.”

Wilmar, FloraHolland-lid, levert de bloemen aan de Nederlandse veiling. Een deel wordt via de bloemistenklokken afgezet. Voornaamste product van Wilmar is ornithogalum. Ze levert onder meer ook scabiosa, Moby Dick en craspedia. Zie hier de ontvangst van het reisgezelschap bij de boeren van Wilmar.

Een kweker, aangesloten bij Wilmar, teelt ornithogalum op zeer kleine schaal.

Op bezoek in de rozenkas van Oserian in Naivasha.

Het gezelschap van veilingmedewerkers en bloemisten deed ook ook de kwekerijen van Mzurri en Panocal aan.