Bloemisterijtelers kunnen vector tomatenbronsvlekkenvirus tijdelijk legaal bestrijden

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken heeft een tijdelijke vrijstelling van 120 dagen verleend aan het gebruik van Winner ter bestrijding van Californische trips in bedekte teelten. Op deze manier wordt voorkomen dat het tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV) zich in deze gewassen vestigt.

Californische trips is een vector voor het tomatenbronsvlekkenvirus (TSWV). Het virus veroorzaakt in gevoelige gewassen bladvlekken, misvorming en afsterving van blad en groeipunten. Aangetaste planten kunnen niet meer worden afgezet in verband met visuele schade en worden vernietigd. TSWV vormt een toenemend probleem in de bedekte teelt van alstroemeria, anthurium (snij- en potplanten), begonia, bouvardia, bromelia, chrysant (snij- en potplanten), cyclaam, dieffenbachia, lisianthus, ficus, gerbera (snij- en potplanten), amaryllis (snij- en potplanten), kalanchoë, phalaenopsis en spathiphyllum. De gemiddelde opbrengstderving door schade veroorzaakt door Californische trips in combinatie met tomatenbronsvlekkenvirus wordt geschat op 20%. Als een besmetting met tomatenbronsvlekkenvirus leidt tot vernietigen van het gewas, loopt de schade op tot 100%.

Geen middel tegen TSW
Tegen TSWV zijn geen middelen toegelaten. De bestrijding is gericht op het voorkomen van aantasting van het virus door een goede bestrijding van Californische trips. De werking van alternatieve technieken en middelen die ingezet kunnen worden om Californische trips in de bedekte teelt van genoemde bloemisterijgewassen te bestrijden, is door de contactwerking in combinatie met de verscholen levenswijze van Californische trips, de beperking van de toepassing van een aantal middelen en de versnelde ontwikkeling van Californische trips door het warme voorjaar echter onvoldoende om Californische trips afdoende te bestrijden en verspreiding van het TSWV te voorkomen.

Werken aan reguliere toelating
Belanghebbenden leveren inspanning om te komen tot een reguliere toelating van Winner in de bedekte teelt van bloemisterijgewassen. Deze toelating zal in seizoen 2014 nog niet beschikbaar zijn. Er is perspectief voor de toelating van Winner, met als werkzame stof formetanate, in de bedekte teelt van genoemde bloemisterijgewassen, waardoor een kortstondig noodverband (120 dagen) gerechtvaardigd is.