Boete op ongeoorloofde diensten zzp’er uitgesteld

  Werkgevers hoeven voorlopig niet te vrezen voor boetes van de Belastingdienst als ze in zee gaan met zzp’ers. Op zijn vroegst zal per 2018 gehandhaafd worden op de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) die per 1 mei in werking is getreden.

  Met de DBA wilde het kabinet de aansprakelijkheid voor schijnzelfstandigheid – zelfstandigen die een verkapt vast dienstverband hebben – verschuiven van zzp’er naar werkgever. Het gevolg was echter dat opdrachtgevers geen zzp’ers meer durfden aan te nemen.

  Ommezwaai
  Staatssecretaris Wiebes van Financiën, verantwoordelijk voor de fiscale behandeling van zzp’ers en hun opdrachtgevers, maakte 18 november de ommezwaai bekend. Eerder op de dag hadden werkgeversorganisaties al aangedrongen op het bevriezen van de wet DBA.

  De bewindsman maakte echter direct duidelijk dat de Belastingdienst niet stil gaat zitten. Werkgevers die de DBA overduidelijk aan hun laars lappen, kunnen een bezoek van de dienst verwachten en bij overtreding van de wet wel degelijk rekenen op boetes die fors kunnen oplopen.

  Bron: Vakblad voor de Bloemisterij