Boetes en werkstraffen voor frauderende uitzendbureaus

  Twee uitzendbureaus uit het Westland en Den Haag zijn tot een schikking met het Openbaar Ministerie (OM) gekomen van in totaal € 290.000 wegens valsheid in geschrift en verduistering van een deel van het loon van hun Poolse uitzendkrachten die in de glastuinbouw werkten. Dat heeft het OM op 14 januari bekend gemaakt.

  Het Westlandse uitzendbureau verzuimde in 2011 en 2012 te veel ingehouden kosten voor huisvesting, voeding en vervoer van het personeel terug te betalen aan werknemers. Het OM beschouwt dat als verduistering.

  Contant terugbetalen
  De werknemers van het Haagse uitzendbureau ontvingen in 2013 en 2014 hun volledige loon via bankoverschrijving, maar moesten vervolgens een deel daarvan contant terugbetalen aan de werkgever. Het uitzendbureau heeft zich daarmee volgens het OM schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en verduistering van een deel van het loon van de werknemers.

  Boete en werkstraf
  De uitzendbureaus moeten elk € 5.000 boete betalen. Het Westlandse bureau moet daarnaast het wederrechtelijk verkregen voordeel, dat is vastgesteld op € 150.000, terugbetalen. Bij het Haagse bureau gaat het daarbij om € 115.000. Daarnaast moeten twee directeuren ieder 120 uur werkstraf verrichten, een derde directeur betaalt € 15.000 boete. Het Westlandse uitzendbureau heeft zijn werkzaamheden inmiddels gestopt. Het Haagse bedrijf heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

  Bron: Vakblad voor de Bloemisterij