Bond: ’Brussel moet tuinbouw meer financiële en beleidsmatige ruimte geven’

„In de tuinbouw liggen enorme kansen om het gebruik van grondstoffen en uitstoot te verminderen, bijvoorbeeld met investeringen in warmte- en CO2-netten. Daarmee kunnen we flink bijdragen aan het klimaatakkoord. Om dat mogelijk te maken, is echter meer financiële en beleidsmatige ruimte nodig voor de tuinbouw. In Brussel willen we dat onder de aandacht brengen.” Dat meldde gedeputeerde Jaap Bond van Noord-Holland tijdens de ERIAFF-conferentie op 29 en 30 juni in Den Haag.

Het tweedaagse event voor ondernemers, ambtenaren, onderzoekers en wetenschappers op tuinbouwgebied in heel Europa, was georganiseerd door de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland en de gemeente Westland. Thema van de conferentie was ’Feeding and greening the city’. Tuinbouwbedrijven hebben volgens Bond, gastheer van de conferentie, de oplossingen in huis voor de maatschappelijke uitdagingen. „Zoals voldoende en gezonde voeding voor de groeiende wereldbevolking.”

Energieslurpende kassen
Steeds meer Europese consumenten zien het belang van duurzaam geteeld en gezond voedsel. Maar consumenten en retailers weten vaak niet dat veel bedrijven al voor een groot deel duurzaam produceren. Het beeld van energieslurpende kassen bestaat nog steeds, terwijl kassen meer en meer energieneutrale systemen zijn, waar biologische gewasbescherming wordt toegepast. „De duurzame wijze waarop telers vaak al produceren, willen wij met ERIAFF nog beter onder de aandacht brengen in Europa”, aldus gedeputeerde Adri Bom-Lemstra van Zuid-Holland, gastvrouw van de conferentie.

De Nederlandse glastuinbouw heeft de Europese tuinbouw volgens de Westlandse burgemeester Sjaak van der Tak veel te bieden. „Als het gaat om duurzame productie is de sector koploper. In Westland kweken we bijvoorbeeld één kilo tomaten met vier liter water terwijl daar elders twintig liter voor wordt gebruikt. Wij stimuleren dat onze glastuinbouwbedrijven hun kennis en kunde delen in het ERIAFF- netwerk.”

Duurzamere en sterkere tuinbouw
ERIAFF staat voor European Regions for Innovation in Agriculture, Food and Forestry en is een netwerk dat in 2012 op Italiaans initiatief werd opgericht in Florence door een groep van 24 Europese tuinbouwregio’s. Doel van ERIAFF is via conferenties, workshops, bedrijfsbezoeken en deelname aan Europese projecten, kennis en kunde uit te wisselen om tot een duurzamere en sterkere tuinbouw te komen. Inmiddels telt het ERIAFF-netwerk 41 leden.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties