Boring Trias Westland zit inmiddels over helft beoogde diepte

Het Duitse boorbedrijf KCA Deutag, dat voor Trias Westland sinds begin november dag en nacht naar diepe aardwarmte boort, hoopt elk moment een diepte te bereiken van zo’n 2.550 m. Daarmee zou de boorcrew al over de helft van de beoogde diepte van 4.560 m zijn.

De boring naar de Trias-aardlaag gebeurt in fasen. Begin november werd, op de boorlocatie aan de Lange Broekweg 70 in Naaldwijk, allereerst een ’ondiep’ gat van 125 m diep geboord (’spud’). Daarna volgde de eerste sectie van de diepe boring. Dat duurde iets langer dan voorzien doordat het lastig was om de hoek van 30 graden te behouden in het zwakke gesteente met harde vuursteen. De sectie, die naar een diepte van 1.298 m voert, werd daarom wat langzamer geboord. In het boorgat, dat een diameter van zo’n 60 cm heeft, is een stalen buis geplaatst. Om het boorgat te verstevigen, is er daarna tussen de wand van het boorgat en de buitenwand van de stalen casing cement gestort.

Tweede sectie
Eind november is gestart met het boren van de tweede sectie die naar een diepte van 2.559 m voert. Het gaat om een boorgat met een diameter van circa 43 cm. Met een gemiddelde snelheid van tussen de 10 en 15 meter per uur verloopt de boring voorspoedig, meldt Trias Westland. Zodra de sectie gereed is, zal er ook hier een casing worden ingebracht die wordt verstevigd met cement.

Triaslaag
Daarna volgen nog twee secties. Sectie 3 heeft een boorgat met een diameter van ca. 30 cm en voert naar 4.204 m diepte. Sectie 4 boort door naar de Triaslaag op 4.560 m diepte. Dit laatste gat wordt niet gecementeerd in verband met de winning van warmte. De brontest vindt naar verwachting plaats in januari 2018.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties