Boscalid? Hoe komt dat op de matricaria?

  ‘Geachte heer, mevrouw,  

  Enige tijd geleden is in opdracht van MPS-ECAS een monstername uitgevoerd op uw bedrijf. De analyse van het gewasmonster wordt vergeleken met uw registratie en de MPS Zwarte Lijst gewasbeschermingsmiddelen. In bijgaand controlerapport ontvangt u het resultaat van deze vergelijking. De uitslag van de monsternamecontrole is in uw geval: negatief. Dit betekent dat een werkzame stof is aangetroffen die niet in overeenstemming is met uw registratie.

  Indien u informatie heeft waarmee u kunt onderbouwen dat deze uitkomst niet correct is, kunt u contact opnemen met certificatie@ecas.nl.’

  Ik schrik ervan. Wat zouden ze gevonden hebben? Snel klik ik het document aan dat is meegestuurd. Daar staat de lijst met werkzame stoffen die zijn aangetroffen tijdens de gewasanalyse. Achter de stof boscalid staat in kapitalen !! NIET IN REGISTRATIE. Gelukkig staat er ook nog bij dat de stof niet op de zwarte lijst staat. Pfiew.

  Boscalid. Waar zit dat in? Ik roep de hulp van Google in en kom er al gauw achter dat het om Signum gaat. Meteen begint er een lampje te branden. Het middel is ooit door ons gespoten. In 2015. Ik besluit het in onze overleg-app te gooien. ‘Heeft iemand van jullie Signum gebruikt bij het spuiten? De werkzame stof boscalid is aangetroffen bij een monstername door MPS en het is door ons niet geregistreerd.’ Van alle telers krijg ik nul op rekest. ‘Ook niet per ongeluk? Want we hebben het wel in de kast staan.’ Mijn broer reageert: ‘Dan wordt het tijd voor pensioen, want het risico dat ik dan glyfosaat ga spuiten is wel groot.’

  Navraag bij onze plantenleverancier levert ook niks op. Zij hebben het niet gespoten en zelfs niet in de kast staan. Ik besluit maar open en eerlijk terug te mailen dat het voor ons een raadsel is hoe het op de matricaria’s terecht is gekomen omdat we het zes jaar geleden voor het laatst hebben gebruikt.

  Wat nu? Zeg het maar. Een nieuwe controle? Toch registreren? Ik ben ook vooral benieuwd of dit vaker voorkomt. Iemand?

  Kees van Egmond

  Lees hier meer columns van Kees.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties