Brancheorganisaties: ’Bundeling keuringsdiensten negatief voor export’

    De brancheorganisaties in de tuinbouw vrezen dat het kabinetsplan om de vier plantaardige keuringsdiensten Naktuinbouw, BKD, KCB en NAK te bundelen negatief uitpakt voor de exportpositie van de land- en tuinbouw. Dat hebben zij op 26 mei in een persbericht laten weten.

    De organisaties – LTO Nederland, Anthos, Frugi Venta, NAO, Plantum, KAVB, VGB, NFO en DPA – lieten eerder dit jaar professor Sandra van Thiel, bestuurskundige aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, onderzoeken wat de gevolgen zijn van het kabinetsplan. Op basis van de uitkomsten van haar rapport, ’Keuri(n)g georganiseerd’, spreken de organisaties nu hun zorgen uit.

    Risico’s

    In het rapport zet Van Thiel de verschillende bestuursmodellen met hun voor- en nadelen op een rij. De brancheorganisaties concluderen uit het rapport dat er aan de bundeling van keuringsdiensten risico’s kleven voor het huidige kwaliteitsniveau, de export, het imago in het buitenland en de gevolgen voor de logistieke keten. „Moet je wel gaan sleutelen in een sector waar je buitengewoon succesvol bent, waarvan wereldwijd de kwaliteit wordt erkend en zelfs het keuringsstelsel en de programma’s exportproduct zijn geworden”, stelt Anthos-voorzitter Henk Westerhof mede namens de de verenigde brancheorganisaties.

    Tevreden

    Westerhof wijst er op dat de brancheorganisaties zeer tevreden zijn met het huidige keuringsstelsel. Daarin zijn volgens hen een integratie van taken en internationaal erkende borging geoptimaliseerd. Bovendien is het een belangrijk fundament onder de exportpositie van de land- en tuinbouw.

    Overleg

    De brancheorganisaties hebben het rapport-Van Thiel inmiddels naar staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken gestuurd. Binnenkort zal er overleg plaatsvinden tussen overheid, sector en keuringsdiensten.