Vakblad voor de Bloemisterij Opinie Brexit: twee keer mis

Brexit: twee keer mis

0

Met de vervroegde Britse verkiezingen van 12 december komt brexit mogelijk een flinke stap dichterbij. Maar is dat ook het meest gunstige scenario voor de economie? En hoe reageert het pond?

De Britse premier Boris Johnson kon eerder deze week zijn tweede succesje vieren na een serie pijnlijke nederlagen. Hij kreeg groen licht van het parlement voor het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. Eerder slaagde hij er al in om zijn vertrekakkoord met de EU door het Lagerhuis te loodsen. Een stembusgang is echter geen garantie voor een goede afloop. In 2015 moest toenmalig premier David Cameron het veld ruimen nadat het uitschrijven van een brexit-referendum een flinke misrekening bleek te zijn. En Therese May verspeelde met vervroegde verkiezingen haar meerderheid in het Lagerhuis. Ze werd gedwongen om samen te werken met de Noord-Ierse DUP, die zich ontpopte als een groot struikelblok tijdens de brexit-onderhandelingen.

Labour in spagaat
Als het Johnson lukt om zijn Conservatieve Partij bij de verkiezingen van 12 december naar een meerderheid te leiden, kan een vertrek uit de EU binnen enkele weken geregeld worden. Hij heeft in ieder geval weinig te duchten van de grootste oppositiepartij, Labour. Binnen Labour heerst een enorme verdeeldheid over de brexit-strategie. Dat is niet gek wanneer je bedenkt dat Labour de grootste partij is in de tien districten die de grootste voorstander van brexit zijn, maar ook in de tien districten die daar juist het felst op tegen zijn. Het grote gevaar is dat Johnson mogelijk zetels verliest aan de nieuwe partij van Nigel Farage.

Mooi mis
Voorlopig is de kans dat een verdeeld Lagerhuis ook na de verkiezingen brexit blijft blokkeren bijna even groot als de mogelijkheid dat het Johnson lukt om zijn land uit de EU te loodsen. Wie denkt dat de verkiezingsonzekerheid leidt tot onrust rondom het pond, zit er echter mooi naast. Het is namelijk opvallend rustig op valutamarkten. Het pond schommelt al ruim twee weken in een heel smalle bandbreedte tussen € 1,15 en € 1,165 schommelt. Waarschijnlijk komt daar pas verandering in zodra de verkiezingscampagnes op stoom komen en er meer duidelijk wordt over de kansen van Johnson.

Weer niet waar
Tot nu toe heeft brexit de Britten al tientallen miljarden gekost. Het National Institute of Economic and Social Research (NIESR) becijferde dat de economie als gevolg van alle onzekerheid rondom brexit 2,5% kleiner is dan wanneer Groot-Brittannië gewoon bij Europa was gebleven. Je zou denken dat het dan maar goed is als er zo snel mogelijk tot een vertrek komt. Maar ook dat is niet waar. Volgens NIESR is de Britse economie over tien jaar 3% tot 4% kleiner wanneer het akkoord van Johnson wordt uitgevoerd. Als we het komende decennium op de huidige manier doormodderen, is die schade slechts 2%. Dat is voor Johnson natuurlijk een nachtmerrie – maar als je kijkt naar het politieke gepruts van de afgelopen jaren mag dit scenario natuurlijk niet worden uitgesloten.

Joost Derks
Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Reageer op dit artikel

avatar