Broeiers geven 0,01% productie weg op Tulpendag

Tijdens de Tulpendag op de Dam, zaterdag 21 januari, geven de Nederlandse tulpenbroeiers nog geen 0,01% van hun gezamenlijke jaarproductie weg. Ze bereiken er een miljoenenpubliek mee.

Zaterdag 21 januari was de zesde editie van de Nationale Tulpendag op de Dam in Amsterdam. Vanaf 13:00 uur mochten belangstellenden gratis een bos tulpen plukken bij deze feestelijke, officiële opening van het tulpenseizoen. De derde zaterdag in januari werd zes jaar geleden gekozen als vaste dag in het jaar om groots aan te kondigen dat Nederlandse broeiers weer volop tulpen beschikbaar hebben. Stichting Tulpen Promotie Nederland (TPN) nam de opening van het haringseizoen daarvoor als voorbeeld. De Dam in Amsterdam werd plek van handeling, want tulpen komen uit Amsterdam, getuige het lied van Herman Emmink. De happening op de Dam bereikt via diverse media inmiddels over de hele wereld een miljoenenpubliek.

Steeds gaat het om 200.000 tulpen, die TPN bij enkele broeiers in bloei laat trekken. Inmiddels is dat nog geen 0,01% van de jaarproductie tulp in Nederland. Royal FloraHolland stelt dat de grens van 2 miljard stelen twee jaar geleden is doorbroken. In de veilingstatistieken komt dit getal niet als jaarproductie tulp naar voren. De verkoop via klok en bemiddeling plus de stelen die telers zelf direct verhandelen is volgens Royal FloraHolland wel hoger dan 2 miljard. Afgelopen jaar ging het om 2,3 miljard stelen en dat aantal is ook geprognotiseerd voor 2016. De uitbreiding in broeicapaciteit wordt namelijk vereffend met de grotere uitval door zuur e.d in 2016. Via FloraHolland zullen naar schatting ruim 1,8 miljard stelen van de hand gaan. Directe verkoop heeft de veiling ook in kaart gebracht: 470 miljoen stelen. Het gros van de stelen, 2,2 miljard, gaat tussen week 1 en week 20 van de hand. De geplande verdeling van de aanvoer ziet er volgens Royal FloraHolland goed uit dit seizoen, mede omdat de feestdagen gunstig gespreid zijn en Pasen laat valt.