Brussel beticht Gazprom van oneerlijke concurrentie

De Europese Commissie beticht het Russische gasbedrijf Gazprom ervan in acht Midden- en Oost-Europese landen in strijd met de concurrentieregels van de EU te handelen. Dat heeft EU-commissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager, op 22 april meegedeeld.

Uit onderzoek van de Commissie blijkt dat Gazprom zijn dominante marktpositie zou misbruiken om de markt in Bulgarije, Tsjechië, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen en Slowakije op te delen. Zo zouden de Russen hun klanten verbieden gas aan andere landen door te verkopen. Daardoor zou Gazprom in vijf EU-lidstaten te hoge prijzen rekenen.

Ook zou Gazprom in Bulgarije en Polen zijn dominante marktpositie hebben misbruikt door alleen gas te leveren als er werd geïnvesteerd in de bouw van een pijplijn die door Gazprom wordt gesteund of als Gazprom meer zeggenschap kreeg over een pijplijn.

’Regels respecteren’
Vestager zegt bezorgd te zijn over Gazprom. „Alle bedrijven – ook niet-Europese – die op de EU-markt actief zijn, moeten onze regels respecteren. We hebben vastgesteld dat Gazprom het vervoer van gas tussen bepaalde Midden-Europese landen op een kunstmatige manier verhindert en zo de grensoverschrijdende concurrentie belemmert. Door de nationale markten te scheiden, kan Gazprom ook oneerlijke prijzen vragen. Als onze vermoedens worden bevestigd, zal Gazprom zich daarvoor juridisch moeten verantwoorden.”