Btw-verhoging van tafel

  Een verhoging van de btw is deze kabinetsperiode van tafel. Die conclusie trekken VVD-fractievoorzitter Zijlstra en PvdA-leider Samsom uit het mislukken van het overleg van coalitie en oppositie over de belastingen. Dit meldt de NOS.

  „We hebben steeds gezegd dat als er geen steun is van de oppositie de maatregelen niet doorgaan”, zei Zijlstra. Samsom voegde eraan toe dat hij graag verder had willen gaan, maar dat daar dan wel draagvlak voor nodig is”, aldus de NOS.
  Zijlstra erkent dat de VVD nooit erg enthousiast is geweest over de btw-verhoging, maar hij was wel bereid geweest om erover te praten. Maar nu de oppositie is afgehaakt, kan deze maatregel volgens hem in de prullenbak.

  Wel lastenverlichting
  De coalitie houdt wel vast aan een lastenverlichting van 5 miljard euro. VVD en PvdA hebben er vertrouwen in dat er voor dat pakket wel een meerderheid in de Eerste Kamer zal zijn, ook zonder afspraken vooraf.
  De coalitie had het plan opgevat om het lage btw-tarief – eerste levensbehoeften uitgezonderd – af te schaffen. Dit zou betekenen dat de btw op bloemen en planten van 6 naar 21% zou gaan.