‘Neonixen’ moeten in de kas blijven

  Het Ctbg meldt dat gebruik van de neonicotinoïden imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin vanaf 19 september 2018 niet meer buiten is toegestaan. Die beperking geldt zelfs al verblijft een gewas daar maar een deel van zijn teelt- of levensfase, zoals bij perk- en kuipplanten en bolgewassen

  Ter bescherming van bijen en andere bestuivers besloot de EU al in 2013 tot een verbod op het buitengebruik van neonicotinoïden op bloeiende planten. Het recent ingesteld verbod moet de directe blootstelling via andere routes voorkomen, zoals via bloeiende volggewassen. Men wil voorkomen dat residuen van in de kas gebruikte neonicotinoïden uiteindelijk via de bodem terechtkomen in volgende, bloeiende teelten.

  Bijen en andere bestuivers moeten volgens de EU zo min mogelijk kans krijgen om buiten in aanraking te komen met neonicotinoïden (foto : Rob van Hees)

  Eind april 2018 beperkte de Europese Commissie het gebruik van middelen op basis van imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin tot ‘gewassen die hun hele levenscyclus in een kas staan’. Die levenscyclus eindigt vóór de oogst. Het verhandelen van bijvoorbeeld geoogste snijbloemen, tomaten of kropsla van behandelde planten blijft dus mogelijk.

  Nieuw is dat planten die zijn behandeld met imidacloprid, thiamethoxam en clothianidin niet meer buiten mogen worden uitgeplant. Dat zijn bijvoorbeeld potplanten die na een kasperiode zowel binnen, als buiten worden gebruikt. Perk- en kuipplanten vallen daardoor onder de inperking door de commissie.

  Bij bolbloemen voor binnengebruik zoals amaryllis en voor kamerplanten blijft het gebruik van neonicotinoïden toelaatbaar, omdat deze niet buiten worden uitgeplant en bijen er niet aan worden blootgesteld.

  Dompelen vooralsnog beperkt

  Voor de bedekte teelt van bol- en knolbloemen geldt dat de genoemde ‘neonixen’ niet meer in dompelbehandelingen te gebruiken zijn. Een deel van deze bollen en knollen wordt namelijk gebruikt voor vermeerdering en later buiten uitgeplant. Het Ctgb wil dompelbehandeling in een later stadium weer toelaten, mits toelatingshouders en de sector met een sluitend systeem komen om te zorgen dat behandelde bollen en knollen onderscheiden kunnen worden en in de kas blijven.

  Voor spuittoepassing van genoemde middelen in de bedekte bolbloementeelt geldt hetzelfde als voor de overige bloementeelt in kassen: toegestaan.

  Wijzigingen

  Het Ctgb heeft voor de middelen Actara, Cruiser, Admire, KOHINOR 700 WG, WOPRO Imidacloprid 70 WG de bovenstaande wijzigingen per 19 september laten ingaan. Zes andere middelen uit de groep neonicotinoïden vervallen per die datum. Voor alle middelen geldt dat ze nog tot 19 december 2018 mogen worden gebruikt onder de oude voorwaarden (respijttermijn). De voorschriften gelden ook voor bollen en zaden bedoeld voor export buiten de EU.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties