Burgemeester Vonk van Aalsmeer dient ontslag in

Burgemeester Jobke Vonk (CDA) van glastuinbouwgemeente Aalsmeer heeft op 19 februari haar ontslag ingediend bij Commissaris van de Koning, Johan Remkes. Ze heeft aangegeven de bestuurlijke situatie in Aalsmeer onhoudbaar te vinden.

In een verklaring schrijft Vonk dat er bij haar sollicitatie werd aangegeven „dat Aalsmeer een verbinder en een burgermoeder nodig had; in de praktijk heeft Aalsmeer een burgemeester nodig die gevechten kan beslechten. Die burgemeester ben ik niet”.

Slechte relatie met gemeenteraad
Het was de slechte relatie met de gemeenteraad die Vonk deed besluiten haar ontslag in te dienen. Met name de omgangsvormen en de vergaderprocessen in de gemeenteraad waren volgens de burgemeester voor verbetering vatbaar. Vonk zegt zich echter vanaf het begin te hebben thuisgevoeld in Aalsmeer. „Ik houd van de ondernemende insteek van de inwoners, de no-nonsense aanpak en het feit dat Aalsmeerders zorgen voor elkaar. Een prachtig voorbeeld van hoe ondernemerschap en een groot hart hand in hand gaan.”

De burgemeester wil nog tot 1 oktober 2015 aanblijven. Vonk volgde in 2013 de VVD’er Pieter Litjens als burgemeester op, die een jaar eerder naar de Tweede Kamer was vertrokken en sinds vorig jaar wethouder in Amsterdam is.