CBS: Aantal faillissementen in sierteelt daalt

In de eerste tien maanden van 2016 zijn er in de sierplantensector vijf bedrijven failliet gegaan, zo blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). „Dit is het laagste niveau sinds jaren”, zo zegt CBS-woordvoerder Cor Pierik. Zo gingen er in heel 2015 nog twintig bedrijven failliet.

Hoewel november en december nog niet in de cijfers zijn verwerkt, gaat het CBS er niet vanuit dat deze maanden nog iets zullen veranderen aan de trend van een forse daling van het aantal faillissementen. „Om dat plaatje te kunnen beïnvloeden, zouden er in de laatste twee maanden van dit jaar nog vijftien sierplantenbedrijven failliet moeten gaan; dat is niet onze verwachting”, aldus Pierik.

De dalende trend in faillissementen in de sierplantensector past volgens het CBS in de algemene trend van de economie. „Je ziet dat er steeds meer seinen op groen staan en dat de economie weer op weg is naar een hoogconjunctuur.” In 2014 lag het aantal faillissementen in de sierplantensector nog op 16, in 2013 op 23, in 2012 op 33, in 2011 op 22 en in 2010 op 17. Van de periode vóór de economische recessie heeft het CBS geen cijfers in deze bedrijfscategorie.

Tot de sierplanten rekent het CBS onder meer de bloemen-, bloembollen- en boomkwekerijsector.