Het gebruik van aardwarmte en warmte-koudeopslag (WKO) in Nederland zit in de lift, zo blijkt uit cijfers van het CBS. De afgelopen vijf jaar is het gebruik van warmte uit de bodem verdubbeld.
Hoewel het gebruik van aardwarmte en WKO toeneemt, hebben deze nieuwe energiebronnen volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog steeds een zeer bescheiden aandeel in het totale verbruik van hernieuwbare energie. In 2014 waren deze bronnen goed voor een aandeel van 4%. Hernieuwbare energie zelf maakt nog geen 6% uit van het totale energieverbruik in Nederland. Het aandeel van aardwarmte en bodemenergie is volgens het CBS dus nog zeer bescheiden.
Aardwarmte wordt in Nederland sinds 2008 toegepast. Vooral in de glastuinbouw heeft geothermie een vlucht genomen. Op dit moment worden op tien locaties glastuinbouwbedrijven met geothermie verwarmd. Sinds 2012 komen aardwarmteprojecten ook in aanmerking voor subsidie. Op 1 maart 2015 was voor 36 projecten in totaal voor € 1,1 miljard aan subsidie toegezegd. Het is overigens niet zeker of alle projecten ook daadwerkelijk gerealiseerd gaan worden.
WKO vooral in kantoren
WKO wordt in Nederland al langer toegepast dan aardwarmte. Over de laatste vijf jaar is de warmteproductie uit bodemenergie met 80% toegenomen. Vooral in nieuwe grote kantoren is het een veel toegepaste techniek. Het is relatief snel rendabel omdat in deze gebouwen naast een warmtevraag vaak ook een behoorlijke koelvraag is. In de glastuinbouw zijn eveneens grote WKO-systemen in gebruik.