CDA wil meer visie op aard- en restwarmte

De toepassing van aardwarmte in de glastuinbouw is niet een exclusief tuinbouwverhaal, maar iets wat de hele samenleving aangaat en daarom draagvlak verdient. Daarom moet de overheid snel met een allesomvattende visie op duurzame energie komen, vinden energiespecialisten van het CDA.

Een delegatie van lokale CDA-politici en Tweede Kamerlid Agnes Mulder, de energie- en duurzaamheidsspecialist van de fractie, bezocht 7 december potplantenteler Ammerlaan The Green Innovator in Pijnacker. Het zogeheten CDA-Glasberaad van het Agrarisch Platform Zuid-Holland vindt dat er snel visie moet komen op het afstemmen en het op elkaar aansluiten van duurzame-energiesystemen.

Teler Leon Ammerlaan drukte de christendemocraten op het hart dat er meer kennis en ervaring moet worden uitgewisseld rond de winning van aardwarmte en de risico’s daarbij op bijvangst van olie en gas. Ook wees hij op de nadelen van de huidige SDE+-regeling, die niet voorziet in steun bij de investeringskosten.

Restwarmte
Daarnaast werd duidelijk dat levering van aardwarmte aan meerdere afnemers, gekoppeld kan worden met bijvoorbeeld levering van restwarmte. Het CDA-Glasberaad vindt dat de provincie Zuid-Holland op dit vlak initiatieven moet ontwikkelen en de regie over de uitvoering daarvan moet nemen.

Een delegatie van CDA-politici bezocht Ammerlaan The Green Innovator. In het midden staat Tweede Kamerlid Agnes Mulder.