China als uitdaging

Ik heb China al vele malen mogen bezoeken. Met hulp van AIPH-lid China Flower Association heb ik de tuinbouw in dat land imiddels aardig leren kennen. Degenen die mijn columns regelmatig lezen weten hoe de sector in China zich uitbreidt en ontwikkelt. Voor wie nog onbekend is met China kan zaken doen met dat land een ware zo niet onmogelijke uitdaging lijken.

Zaken doen met China is inderdaad compleet anders dan waar dan ook. Het is vaak niet eenvoudig de beste aanpak te vinden. Want hoe zit het met de financieringsmentaliteit, geografische en culturele invloeden en de bescherming van het intellectuele eigendom. Je kunt besluiten je vingers niet aan China te branden of juist in het diepe te springen en ervoor gaan.

De potentiële markt is te groot om te negeren. En of je wil of niet, elk bedrijf krijgt er vroeg of laat mee te maken. Ondanks geluiden over afnemende economische groei en de handelsoorlog met VS, is de groei in China immens, groter dan ooit in het westen. De middenklasse groeit sterk en daarmee het besteedbaar inkomen.

Alle aanleiding dus voor AIPH om de World Ornamental Horticultural Summit 11-13 september te organiseren in Beijing. We willen begrijpen hoe je handel drijft met China, hoe de markt in elkaar zit en hoe het zit met de bescherming van het intellectueel eigendom. Tegen de achtergrond van deze vragen brengen we diverse partijen bij elkaar: buitenlandse bedrijven die zaken doen en uitbreiden in China en Chinese partijen die samenwerking zoeken met internationale partners.

Iedereen is welkom op de Summit en kan als bonus ook het Beijing International Horticultural Exhibition bezoeken. Dit topevenement is een door AIPH goedgekeurde A1 tuinbouwtentoonstelling.

Hoe u ook denkt over China en wat daar gebeurt: u kunt er niet omheen. China gaat in rap tempo een stempel drukken op de ontwikkelingen in de tuinbouw wereldwijd. Ik kijk uit naar de discussies over de mogelijkheden en uitdagingen in dit unieke land. Tot ziens in Beijng!

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties