Chinese zonnekas op 12 april geopend

    De Chinese ‘Solar Greenhouse’ kas wordt op 12 april officieel geopend op het terrein van de WUR Glastuinbouw in Bleiswijk. Deze kas op zonne-energie, die is voorzien van hoogwaardige technologie, bootst de klimaat-omstandigheden na van een kas in China. Door het onderzoek zullen de Nederlandse leveranciers beter in staat zijn om in China moderne Nederlandse technologie te leveren die aansluit op de lokale omstandigheden.

    Deze Chinese zonnekas maakt gebruik van zonne-energie die wordt opgeslagen in een betonnen muur. Tijdens het onderzoek zullen er groenten als komkommer en tomaat worden geteeld. De prestaties worden vergeleken met zonnekassen in China. De kas is voorzien van Nederlandse technologie zoals een klimaatscherm, substraatteelt met een irrigatiesysteem en een klimaatcomputer. Aan de hand van demonstraties en experimenten kunnen Nederlandse leveranciers laten zien dat hun technologie goed aansluit op de omstandigheden in China, zodat Chinese telers hun productie kunnen verhogen en de gewas- en productkwaliteit kunnen verbeteren.

    Promotie van Nederlandse technologie
    Dit project is opgezet door ‘Partners in International Business’ (PIB), een groep van Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in de tuinbouwsector die actief zijn in China: Hoogendoorn Growth Management, Ludvig Svensson, Ridder Drive Systems, HortiMax, Delphy en Wageningen University & Research. Het doel is om de positie van de leden op de Chinese markt te versterken door de Nederlandse technologie te promoten. Het project wordt gefinancierd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en metropoolregio Rotterdam Den Haag. Bij de opening zal onder meer de commercieel adviseur van de Chinese ambassade aanwezig zijn. De opening is alleen toegankelijk voor genodigden.