Chinese tak Van den Berg Roses verkocht

  Van den Berg RoseS heeft zijn kwekerij in China verkocht. Het was reeds verbonden met de Australische branchegenoot Lynch Group. De totale onderneming kreeg dinsdag 6 april een notering aan de beurs van Sydney, Australië.

  In 2019 is de kwekerij in China deels opgegaan in de Lynch Group, van de Australische familie Lynch en private equity-investeerder Next Capital. Het Australische concern kweekt bloemen maar is vooral leverancier van boeketten aan retailers en particulieren. De omzet in 2020 was €165 mln.

  Next Capital bracht het concern dinsdag 6 april op de beurs van Sydney, Australië. Het werd voorafgaand aan de beursgang gewaardeerd op circa €284 miljoen. De beursgang van een deel van het bedrijf bracht €58 miljoen op.

  In 2007 gestart in China

  Arie van den Berg begon in 2007 met Nic Pannekeet een kwekerij van 3,5 ha voor snijbloemen bij de stad Kunming in het zuidwesten van China. De joint venture is uitgegroeid tot de grootste producent van bloemen in dat land. Op de huidige 36 ha is de hoofdmoot rozen, daarnaast worden tulpen, amaryllis en gerbera geteeld. De kwekerij verkoopt bloemen in China, Japan, Thailand, Zuid-Korea en Australië. Van den Berg RoseS slaagde er als eerste in om verschillende merknamen in de Chinese markt te zetten, en om als groothandel in bulk direct aan de retail te leveren.

  Het bedrijf in China draait goed, vertelt Pannekeet (50), die de afgelopen 26 jaar in China woonde en werkte. „Er is net een nieuwe pakhal gebouwd in Shanghai en het beleveren van supermarkten en de verkoop via de webshop komen goed van de grond. Kansen genoeg, maar om echt door te pakken, ook op de punten logistiek, distributie en dergelijke, is extra kapitaal en kennis nodig. De Lynchgroup en de beursgang maken dat mogelijk. Arie en ik stappen eruit. Ik wilde met mijn gezin terug naar Nederland en wij hebben altijd tegen elkaar gezegd ‘samen uit, samen thuis’. Vandaar de verkoop.” Arie van den Berg vult aan: „Nic had de benodigde expertise voor zakendoen in China. Ik ben trots op wat we samen met ons team hebben neergezet in China en hoe we nu hebben afgerond, uiteindelijk zelfs via een beursgang.”

  Passief aandeelhouder

  Van de Berg en Pannekeet hebben als passief aandeelhouder nog een belang in de Lynch Group. Drie Nederlandse medewerkers in China kregen aandelen. Nic Pannekeet noemt de Chinese vestiging van Van den Berg RoseS een fantastisch avontuur. „We hebben hoogwaardige Nederlandse technologieën geïntroduceerd in een markt die snel groeit, maar nog steeds in de kinderschoenen staat.”

  Van den Berg Roses heeft ook kwekerijen in Nederland (16 ha) en Kenia (70 ha), waarvoor Arie van den Berg nog voldoende kansen ziet.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties